News

De ce este 1 aprilie e Ziua Păcălelilor și cum a arătat prima glumă făcută vreodată la nivel înalt în această zi

31.03.2019 | 15:20
De ce este 1 aprilie e Ziua Pacalelilor si cum a aratat prima gluma facuta vreodata la nivel inalt in aceasta zi

Există mai multe teorii prvind transformarea zilei de 1 aprilie în Ziua Păcălelilor. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor apare, potrivit Museum of Hoaxes, într-un poem flamand din 1539, în care este vorba despre un bărbat care și-ar fi păcălit servitorul de 1 aprilie.

De ce este 1 aprilie e Ziua Păcălelilor. Farsa din Marea Britanie

În 1698, ziarul britanic Dawks’s News-Letter a făcut una dintre cele mai celebre farse. Acesta a scris că pe 1 aprilie a avut loc un eveniment mai puțin obișnuit: mai multe persoane au fost trimise la Turnul Londrei pentru a vedea cum sunt spălați leii. S-au tipări și bilete pentru a asista la evenimentul care, de fapt, nu a avut niciodată loc.

O altă teorie privind transformarea zilei de 1 aprilie în Ziua Păcălelilor este legată de faptul că aceea era data la care oamenii sărbătoreau Anul Nou. Ulterior, vechiul calendar a fost înlocuit cu cel nou, ceea ce a creat confuzii: sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie şi, din acest motiv, au fost numiţi “April Fools”, scrie Mediafax.

Farsa cu spălatul leilor.
Farsa cu spălatul leilor.

Farsa cu peștele din hârtie

În Franța și nu numai există o tradiție de Ziua Păcălelilor – lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama, adică „Poisson d’Avril”, în limba franceză. Sărbătoarea „Poisson d’Avril” este încă marcată şi în Canada, Portugalia şi Spania, dar s-a răspânit și în zonele francofone, sub denumirea „aprilvis”.

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este sărbătorită timp de două zile, iar în Scoția se numește “Hunt-the-Gowk Day” (“gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie – cea de sosire a primăverii (April cuckoo), potrivit aceleiași surse. În România, Ziua Păcălelilor se sărbătorește din secolul al XIX-lea.

„Obiceiul de a păcăli datează din perioada romanilor, fiind inclus în cadrul serbărilor Hilaria, închinate zeiței Cybele (divinitatea peșterilor și a Pământului) pe care romanii le organizau pe 25 martie. Râzând şi glumind, romanii celebrau echinocţiul de primăvară şi instalarea primaverii, dar şi revenirea la viaţă a lui Attis, zeu al vegetaţiei şi al naturii, soțul Cybelei. Se praticau diferite jocuri, oamenii purtau măști, putând imita pe oricine, chiar și oficialități”, scrie site-ul www.istorie-pe-scurt.ro.

„Tradiţia spune că păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Cele care trec de ora 12:00 vor aduce ghinion păcăliciului. Cei care nu tolerează sau nu gustă farsele vor avea şi ei ghinion. Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Să te căsătoreşti la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârşitul vieţii”, se mai spune pe site.

Tags: