News

De ce este 1 Aprilie Ziua Păcălelilor. Istorie şi tradiţii: ce nu trebuie să faci astăzi!

01.04.2021 | 11:50
De ce este 1 Aprilie Ziua Pacalelilor Istorie si traditii ce nu trebuie sa faci astazi
ADVERTISEMENT

1 Aprilie este o zi specială a anului, din galeria datelor dedicate, precum 1 și 8 Martie, 1 Mai sau 1 Iunie. Ziua Păcălelilor aduce zâmbetul pentru cei care păcălesc și enervarea pentru cei care sunt păcăliți. Istoricul lui 1 Aprilie se pierde în ceața timpului, dar tradiția farselor este foarte puternică.

Păcălelile, dacă sunt făcute cu măsură și nu lezează în niciun fel demnitatea sau, Doamne ferește!, sănătatea „victimei”, stârnesc râsul, care, nu-i așa?, este „cel mai bun medicament”, după cum spun medicii. „Tratează-te” ca atare nu numai pe 1 Aprilie, dar în special pe 1 Aprilie!

ADVERTISEMENT

Păcălelile, clasice sau noi, pot face tema unei… enciclopedii, inventivitatea omului fiind infinită. FANATIK îți „povestește” cum s-a ajuns la asocierea datei de 1 Aprilie cu păcălelile, de unde a pornit obiceiul, ce tradiții s-au împământenit de-a lungul timpului.

1 Aprilie, istorie și tradiții de Ziua Păcălelilor. Ce trebuie, dar mai ales ce nu trebuie să faci azi!

Originea Zilei Păcălelilor, „spun” unii istorici, ar fi undeva pe la începutul secolului al IV-lea. Viețuia în acel timp un discipol al Sfântului Antonie cel Mare, preacuviosul Sisoe, care continuat marea tradiție monastică mentorului său, izolat 72 de ani „dragostea lui Dumnezeu şi în rugăciune pentru întreaga lume”, în pustietate, conform doxologia.ro.

ADVERTISEMENT

Eeee, și se spune că acest Sisoe, devenit și el „Sfânt” (cine n-a spus niciodată în viața sa „Sfinte Sisoe!”?) datorită aplecării neostoite în credință, cam obișnuia să-l păcălească pe Sfântul Antonie pe 1 Aprilie că l-a văzut pe Diavol făcând scârbavnice fapte și de atunci s-ar „trage” asocierea datei cu farsele. În nicio carte religioasă sau, mai modern, în niciun site religios nu se amintește, însă, de așa ceva…

…Cum, de asemenea, nu există nicăieri vreo referire măcar la existența vreunui „Sfântul Fesbuchie”, care apare în altă „legendă” privind originea Zilei Păcălelilor pe 1 Aprilie. Acesta ar fi locuit la marginea unui lac, în care ar fi scufundat oarece bușteni și exact pe 1 Aprilie ar fi ales să impresioneze pe pelerinii ajunși la fața locului mergând… pe apă, precum Iisus Hristos, pășind pe trunchiurile care pluteau ascunse în apă.

ADVERTISEMENT

Mai aproape de o logică elementară ar fi asocierea Zilei Păcălelilor de pe 1 Aprilie cu trecerea de la calendarul iulian, în care anul Nou se sărbătorea pe 1 Aprilie, la calendarul grigorian, hotărâtă de Papa Grigorie al XIII-lea prin bula papală „Inter gravissimas” la 24 februarie 1582. Și care „muta” Anul Nou la 1 Ianuarie.

Numai că, potrivit legendei, unii oameni, și nu puțini, au avut ceva probleme în a se obișnui cu noua dată a Anului Nou și au continuat să-l celebreze tot pe 1 Aprilie. Aceștia au fost denumiți „nebunii de aprilie” și au început să fie victimele unor farse în ziua respectivă, de unde ar veni și denumirea de Ziua Nebunilor (April Fools’ Day, cum este denumită data de 1 Aprilie și azi în Anglia, începând de pe la sfârșitul secolului al XII-lea), „derivată” în timp și spațiu în Ziua Păcălelilor.

ADVERTISEMENT

Tradiții internaționale de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Ce trebuie să eviți în România

În Franța ziua de 1 Aprilie este denumită Poisson d’Avril, adică „peștele de aprilie” (pește tânăr, ușor de prins, întrebați-vă prietenii pescari despre asta) după obiceiul de a agăța pe spatele „păcăliților” un pește din hârtie fără ca acesta, evident, să-și dea seama și să umble cât mai mult cu simbolul în spinare.

Revenind în insula britanică, mai exact în Scoția, Ziua Păcălelilor se întinde pe… două zile, 1 și 2 Aprilie. În prima, Ziua Cucului (Gowk Day, „gowk” este „cuc” în engleză, simbol pentru „prost”), oamenii se trimiteau unii pe alții la diferite „comitete și comiții” false, iar pe 2 Aprilie este „Ziua Tăioasă” (Taille Day), în care se fac farse „la greu”, cea mai des întâlnită fiind agățarea unor… cozi false cu care posesorii își lovesc făptuitorii!

La noi, în săraca Românică săracă, dar veselă, tradiția „impune” ca păcălelile să fie făcute până la ora prânzului, ora 13:00. Farsele care trec de ora 13:00 vor aduce ghinion autorului. Atenție: și cei care nu au umor și „fac urât”  al păcăleli vor avea ghinion!

Tot pe plai mioritic se mai spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o… iei de nevastă! Sau măcar să faci totul ca să deveniți iubiți…

Atenție: dacă ești bărbat, nu te căsători niciodată pe 1 Aprilie! Tradiția „grăiește” crunt: bărbatul însurat pe 1 Aprilie va fi… sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții!

Tot potrivit tradiției populare românești, persoanele născute ân Ziua Păcălelilor, 1 Aprilie, vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar, din nou atenție: trebuie să se ferească precum dracul de tămâie, scuzați, de… jocurile de noroc, care, altfel, le vor ruina viața…

  • 1686 este anul în care este atestată prima dată sărbătoarea zilei de 1 Aprilie în Anglia, descrisă de filosoful, scriitorul și anticarul londonez John Aubrey (12 Martie 1626 – 7 Iunie 1697) drept „Ziua sfântă a păcălelilor. O găsim la 1 Aprilie. Este ţinută nu numai în Franța și ținuturile germanice, ci pretutindeni”
  • 49 de ani a împlinit prim-ministrul României, Florin Cîțu pe 1 aprilie 2021. „M-aș gândi să leg Ziua Păcălelilor de ziua premierului. Probabil că asta e cea mai mare păcăleală. Premier născut de 1 Aprilie” – Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD
ADVERTISEMENT