Iarna se apropie cu pași repezi, iar o dovadă sunt valorile termice mai scăzute din ultima lună a toamnei, noiembrie, drept urmare trebuie să ne luăm măsuri de întărire a sistemului imunitar. Organismul multora dintre noi este prea vulnerabil în fața virozelor. Sfecla este o soluție utilă. Specialiștii spun că are o varietate de contribuții.
Sfecla se găsește din plin în piețe în acest sezon, așa că nu ezita să o cumperi sau chiar să-ți faci provizii, fiindcă vei vedea din start rezultatele consumului și nu vei mai dori să renunți la ea. De altfel, leguma se poate mânca sub diferite forme.
Din sfeclă se poate face suc natural, acasă, salată și poate fi pusă în ciorbe sau supe. Mai ai și opțiunea de a o coace la cuptor și de a o include pe post de garnitură la diferite mese. Nutriționiștii spun că sfecla este de mare ajutor într-un proces de cură de slăbire.
În perioada anilor ’50, sfecla a devenit renumită pentru efectele sale detox și chiar anticancer. S-a spus multă vreme că ar conține zahăr într-o cantitate mare și că dăunează, de fapt, dar a fost asimilată cu sfecla de zahăr în mod eronat.
Sfecla roșie nu are decât 47 cal/100 grame și este un sprijin într-un regim alimentar. Totodată, asigură un indice glicemic scăzut și are un conținut de glucide de 8, 5%. Îți oferă senzația de sațietate, astfel că nu vei simți nevoia să mănânci decât după foarte multe ore.
Pentru că poate scădea indicele glicemic, poate fi consumată des de către persoanele care suferă de diabet. Aportul mare de fibre fac din sfecla roșie un remediu naturist. De asemenea, este de folos și pentru cei care suferă de constipație.
Sfecla roșie facilitează tranzitul intestinal și reduce absorbția colesterolului din alimentele consumate. Totuși, dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, fiindcă are mulți oxalați și nu vă fac deloc bine.
”Sfecla și, mai exact, sfecla roșie, care face parte din categoria alimentelor alcaline, are conținutul cel mai bogat de fosfor, fier, vitamnia B, potasiu, mangan și vitamina C. Specialiștii consideră sfecla cea mai benefică legumă pentru sănătatea ficatului. Mai mult decât atât, sucul din sfeclă este recomandat constant deoarece reprezintă o sursă de antioxidanți și nitrați.
Medicii recomandă ca aceasta să fie consumată constant deoarece îți asigură sursele de vitamine și nitrați de care ai nevoie. Sfecla roșie are în compoziție o substanță numită betaină, care stimulează celulele hepatice. Astfel, protejează atât ficatul, cât și conductele biliare. De asemenea, fibrele din sfeclă se ocupă de detoxifierea acestui organ”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.