Există o serie de cerințe pentru o fotografie de paşaport sau de buletin, aceasta trebuind să îndeplinească în mod clar anumite criterii. Pe de altă parte, înainte de a face o poză pentru un astfel de document, mulți oameni își pun întrebarea cum ar fi să facă poza afişând un zâmbet larg.
În urmă cu 15-20 de ani era permis să faci o fotografie de pașaport zâmbind, dar între timp regulile au fost înăsprite, iar acum expresiile faciale pentru fotografia de documentele oficiale de identitate ar trebui să fie absolut neutră. În caz contrat, atunci când treci prin controlul vamal de la aeroport s-ar putea să ai probleme din cauza unei fotografii în care apari zâmbind.
Motivul interdicţiei este legat de faptul că zâmbetul interferează cu recunoașterea aspectului fizic de către computer, deoarece în orice bază de date oamenii sunt “stocaţi” cu o expresie facială serioasă. Când zâmbești și râzi este implicat un întreg grup muscular, din cauza căruia aspectul fizic poate fi distorsionat.
Astfel, pe lângă zâmbet, nu poți nici să plângi, să râzi, să te strâmbi sau să fii fotografiat cu o expresie mohorâtă pe față. În plus, dacă există vreo deteriorare a feței, cum ar fi vânătăi sau roșeață severă, nu trebuie să mergi să fii fotografiat pe o poză pentru buletin sau paşaport. Este recomandabil să aștepți până când trec, deoarece aceste echimoze pot interfera cu identificarea.
Cu toate acestea, colțurile ușor ridicate ale buzelor, cu gura închisă, nu vor fi o problemă. De altfel, fotografii recomandă să te gândești la ceva plăcut în momentul efectuării pozei, astfel încât expresia feței să nu arate prea tensionată.
Karolina Turowska, expert în fotografia biometrică, explică interdicţia din punctul de vedere al specialistului. “Algoritmii nu funcționează așa cum o facem noi. Pentru a compara o față 3D cu o fotografie de pașaport 2D, ei trebuie să identifice și să măsoare trăsăturile faciale ale utilizatorilor.
Aceasta include distanța dintre pupile, urechi, nas și gură, lățimea gurii și a ochilor și multe altele. Zâmbetul poate îngreuna lucrurile, deoarece modifică proporțiile faciale”, a declarat aceasta, într-un interviu pentru Huff Post.
Practic, din 2006, există cerința ca fotografiile din pașaport să fie strict biometrice , dar această cerință se aplică acum nu numai pașapoartelor, ci și permiselor de conducere și cărților de identitate. Motivul pentru aceasta este destul de simplu, deoarece fotografiile biometrice simplifică procesarea digitală, prin care pot fi determinate trăsăturile exacte ale feței unei persoane.
Acest lucru simplifică foarte mult munca oficialilor la controlul pașapoartelor, iar probabilitatea de a avea de-a face cu persoana descrisă este mult mai mare, deoarece datele biometrice sunt stocate digital pe un cip.