News

De ce este interzis să râzi în poza din buletin sau paşaport. Regulile au devenit atât de stricte abia în ultimii ani

Poza pentru paşaport sau cartea de identitate trebuie să se înscrie în nişte criterii clare, adaptate tehnologiilor vremii, astfel că măsura vine cu nişte cerinţe clare.
09.07.2023 | 18:27
De ce este interzis sa razi in poza din buletin sau pasaport Regulile au devenit atat de stricte abia in ultimii ani
De ce trebuie să fim serioşi în pozele din paşaport
ADVERTISEMENT

Există o serie de cerințe pentru o fotografie de paşaport sau de buletin, aceasta trebuind să îndeplinească în mod clar anumite criterii. Pe de altă parte, înainte de a face o poză pentru un astfel de document, mulți oameni își pun întrebarea cum ar fi să facă poza afişând un zâmbet larg.

Dacă ai vânătăi pe faţă amână să-ţi faci poză de paşaport

În urmă cu 15-20 de ani era permis să faci o fotografie de pașaport zâmbind, dar între timp regulile au fost înăsprite, iar acum expresiile faciale pentru fotografia de documentele oficiale de identitate ar trebui să fie absolut neutră. În caz contrat, atunci când treci prin controlul vamal de la aeroport s-ar putea să ai probleme din cauza unei fotografii în care apari zâmbind.

ADVERTISEMENT

Motivul interdicţiei este legat de faptul că zâmbetul interferează cu recunoașterea aspectului fizic de către computer, deoarece în orice bază de date oamenii sunt “stocaţi” cu o expresie facială serioasă. Când zâmbești și râzi este implicat un întreg grup muscular, din cauza căruia aspectul fizic poate fi distorsionat.

Astfel, pe lângă zâmbet, nu poți nici să plângi, să râzi, să te strâmbi sau să fii fotografiat cu o expresie mohorâtă pe față. În plus, dacă există vreo deteriorare a feței, cum ar fi vânătăi sau roșeață severă, nu trebuie să mergi să fii fotografiat pe o poză pentru buletin sau paşaport. Este recomandabil să aștepți până când trec, deoarece aceste echimoze pot interfera cu identificarea.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, colțurile ușor ridicate ale buzelor, cu gura închisă, nu vor fi o problemă. De altfel, fotografii recomandă să te gândești la ceva plăcut în momentul efectuării pozei, astfel încât expresia feței să nu arate prea tensionată.

Karolina Turowska, expert în fotografia biometrică, explică interdicţia din punctul de vedere al specialistului. “Algoritmii nu funcționează așa cum o facem noi. Pentru a compara o față 3D cu o fotografie de pașaport 2D, ei trebuie să identifice și să măsoare trăsăturile faciale ale utilizatorilor.

ADVERTISEMENT

Aceasta include distanța dintre pupile, urechi, nas și gură, lățimea gurii și a ochilor și multe altele. Zâmbetul poate îngreuna lucrurile, deoarece modifică proporțiile faciale”, a declarat aceasta, într-un interviu pentru Huff Post.

Practic, din 2006, există cerința ca fotografiile din pașaport să fie strict biometrice , dar această cerință se aplică acum nu numai pașapoartelor, ci și permiselor de conducere și cărților de identitate. Motivul pentru aceasta este destul de simplu, deoarece fotografiile biometrice simplifică procesarea digitală, prin care pot fi determinate trăsăturile exacte ale feței unei persoane.

ADVERTISEMENT

Acest lucru simplifică foarte mult munca oficialilor la controlul pașapoartelor, iar probabilitatea de a avea de-a face cu persoana descrisă este mult mai mare, deoarece datele biometrice sunt stocate digital pe un cip.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”