News

De ce este pus la îndoială angajamentul lui Zelenski față de reforme. Evoluția luptei anticorupție în Ucraina

Regimul de la Kiev a anunțat săptămâna aceasta o remaniere majoră a conducerii guvernului, într-un efort aparent de a eradica corupția la cel mai înalt nivel.
25.01.2023 | 18:47
De ce este pus la indoiala angajamentul lui Zelenski fata de reforme Evolutia luptei anticoruptie in Ucraina
Ucraina a moștenit o corupție generalizată în urma căderii Uniunii Sovietice Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urma mai multor importante scandaluri de corupție, inclusiv două investigații majore care implică deturnarea de fonduri, președintele Volodimir Zelenski a anunțat “remanieri de personal” în diferite ministere și în cadrul forțelor de ordine ucrainene, care, potrivit acestuia, au continuat și miercuri.

Ucraina face eforturi pentru a combate corupția din aparatul guvernamental

Zelenski a anunțat, de asemenea, că oficialilor de stat li se va interzice să călătorească la nivel internațional în scopuri neguvernamentale, în urma unui raport potrivit căruia un fost procuror de rang înalt și-a petrecut vacanța în Spania, în ciuda legii marțiale care interzice bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara fără permisiune.

ADVERTISEMENT

În timp ce efortul pare să fie un răspuns la recentele rapoarte de deturnare de fonduri – inclusiv acuzații de furt de bani destinați trupelor – lupta împotriva corupției a fost un obiectiv major al președinției președintelui Volodimir Zelenski.

De asemenea, corupția a afectat societatea ucraineană cu mult înainte de război; potrivit unui raport din 2016 al grupului de supraveghere Transparency International, între 38% și 42% dintre gospodăriile ucrainene au declarat că au plătit mită pentru a avea acces la serviciile publice de bază.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai mari implicații pentru Ucraina?

În mijlocul invaziei rusești, combaterea corupției a căpătat o nouă rezonanță pentru Ucraina. În timp ce țara își îndeamnă aliații să furnizeze bani și echipamente pentru a-i întări apărarea, guvernul trebuie să dovedească faptul că fondurile nu se vor irosi.

Combaterea corupției este, de asemenea, crucială pentru eforturile Ucrainei de a construi o alianță cu Europa, în timp ce încearcă să devină membră a UE.

ADVERTISEMENT

În iunie, Comisia Europeană a recomandat Ucrainei “să consolideze în continuare lupta împotriva corupției, în special la nivel înalt, prin investigații proactive și eficiente și un bilanț credibil al urmăririlor penale și al condamnărilor”.

Care este istoria corupției în Ucraina?

Ucraina a moștenit o corupție generalizată în urma căderii Uniunii Sovietice, inclusiv în cadrul sistemului judiciar, al sistemului de sănătate și al sistemului de educație. De la obținerea independenței, în urmă cu 30 de ani, corupția a reprezentat o amenințare majoră la adresa eforturilor țării de a se elibera de influența oligarhilor ruși și de a institui un sistem politic democratic.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, guvernul ucrainean a pus în aplicare o serie de eforturi de reformă, mai ales în urma Revoluției Demnității din 2014, în care protestele majore au dus la înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici, al cărui conac extravagant a devenit un simbol al delapidărilor la cele mai înalte niveluri de putere din Ucraina.

Aceste reforme au inclus înființarea Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU), care investighează cazurile de corupție și le pregătește pentru urmărirea penală.

Zelenski a numit “victoria asupra corupției” drept piatra de temelie a președinției sale la alegerea din 2019 și a pus în aplicare reformele înainte de invazia rusă. Cu toate acestea, analiștii politici spun că eforturile sale au avut rezultate mixte, unii punând la îndoială angajamentul lui Zelenski față de reformă.

Eforturile lui Zelenski au cunoscut momente de vârf, cum ar fi adoptarea unei legi care a retras imunitatea parlamentarilor în fața justiției, dar și momente de rătăcire, inclusiv o bătălie cu Curtea Constituțională a Ucrainei cu privire la validitatea NABU.

Existența corupției în Ucraina a fost folosită de președintele rus Vladimir Putin pentru a justifica războiul, acuzând guvernul de subminare a intereselor poporului ucrainean într-un discurs televizat cu trei zile înainte de invazie.

Controversa în jurul abordării lui Zelenski față de corupție a continuat pe parcursul anului trecut. La sfârșitul anului 2022, de exemplu, parlamentul ucrainean a fost lăudat pentru că a lichidat un tribunal districtual notoriu de corupție, în timp ce, în aceeași zi, a fost criticat pentru că a implementat o reformă care ar putea permite interferența politică în curtea sa constituțională.

Ucraina, doi pași înainte și unul înapoi în lupta anticorupție

Având în vedere că UE urmează să prezinte rapoarte privind progresele înregistrate de Kiev în martie și apoi în octombrie, progresele Ucrainei în ceea ce privește statul de drept sunt mai rapide decât se aștepta, dar este vorba de doi pași înainte și unul (foarte îngrijorător) înapoi.

Pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că “viitorul țării sale se află în UE”, este vital să mențină ritmul, când știe că aderarea Kievului se confruntă cu rezistență din partea membrilor tradiționali ai UE, ale căror puteri ar fi diluate de un nou membru atât de mare.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat în mai că Kievul se află “cel mai probabil la zeci de ani” de aderarea la UE, iar țările vest-europene își exprimă constant îngrijorarea cu privire la insecuritate, corupție și costul reconstrucției unei națiuni distruse de război.

În acest context, Ucraina se mișcă acum surprinzător de repede. Numirea unui nou procuror-șef a dat un impuls luptei împotriva corupției, multe cazuri de profil înalt ducând în cele din urmă la condamnări. De asemenea, parlamentul ucrainean a lichidat Tribunalul administrativ districtual din Kiev, cunoscut ca fiind cel mai corupt tribunal din Ucraina.

Cu toate acestea, în schimb, există acum o îngrijorare din ce în ce mai mare în ceea ce privește Curtea Constituțională, cu controlul juridic suprem, care poate anula deciziile guvernului.

O nouă reformă amenință să permită interferențe politice într-un organism care ar urma să filtreze candidații la funcția de judecător. Acest lucru ar putea ridica un obstacol major în calea aspirațiilor europene ale Ucrainei.

Atât Comisia Europeană, cât și Comisia de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei privind dreptul constituțional, au tras deja un semnal de alarmă, scrie POLITICO.

ADVERTISEMENT