Deși se remarcă prin calitățile sale nutritive excepționale, laptele de bivoliță este o raritate în România. Ce beneficii aduce pentru sănătate?
Laptele de bivoliță are cu 50% mai mult calciu decât laptele de vacă și este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale. Specialiștii îl recomandă atât pentru dezvoltarea osoasă, cât și pentru întărirea imunității.
Din ce în ce mai mulți români îl caută pentru proprietățile sale deosebite, deși prețul este mai mare decât al laptelui obișnuit și e greu de găsit în magazine.
Din păcate, mulți fermieri din România preferă să crească vaci în locul bivolițelor, care sunt mai costisitoare. Așa se face că majoritatea laptelui de bivoliță de pe piața noastră vine din import.
Din punct de vedere nutrițional, specialiștii îl recomandă în special pentru întărirea imunității și pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. De asemenea, smântâna făcută din acest lapte are un gust foarte bun și ajută la digestie, rezistența oaselor și circulația sângelui.
Laptele de bivoliță are un procent scăzut de lactoză, ceea ce îl face mai ușor de digerat pentru multe persoanele cu intoleranță. În plus, gustul său este mai cremos și ușor dulceag, fiind apreciat chiar și de cei care nu sunt fani ai laptelui obișnuit.
Acestea sunt valorile nutritive dintr-o porție de 100 de grame de lapte de bivoliță, potrivit romaniatv.net.
5 gr de carbohidrați;
3,75 gr de proteine;
7 gr de lipide;
19 mg de colesterol;
170 mg de calciu;
117 mg de fosfor;
31 mg de magneziu;
180 de mg de potasiu;
50 mg de sodiu;
53 µ de retinol;
178 IU de vitamina A;
6 µ de acid folic.
Nu în ultimul rând, laptele de bivoliță conține acizi benefici precum acidul aspartic și glutamic, plus aminoacizi esențiali ca prolina, lizina și leucina. Toate acestea joacă un rol crucial în absorbția nutrienților și în menținerea unei imunități puternice.