News

De ce Europa de Est a avut mai puțin de suferit din cauza coronavirusului decât vestul continentului. Motivele invocate de specialiști

06.05.2020 | 13:25
De ce Europa de Est a avut mai putin de suferit din cauza coronavirusului decat vestul continentului Motivele invocate de specialisti
ADVERTISEMENT

Harta infecțiilor naște o întrebare importantă: de ce Europa de Est a avut mai puțin de suferit din cauza coronavirusului decât vestul continentului?

De ce Europa de Est a avut mai puțin de suferit din cauza coronavirusului decât vestul continentului

Analiza infecțiilor COVID-19 arată un lucru clar: Europa de Est a avut mai puțin de suferit din cauza coronavirusului decât vestul continentului, cu foarte mici excepții, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Chiar și statele din Europa Centrală și de Est ce au avut de suferit cel mai mult din cauza infecției COVID-19 au înregistrat cifre mult mai mici decât cele din vestul Europei.

Spre exemplu, Slovacia a înregistrat doar 1.413 cazuri confirmate și 25 de decese. Austria, țara sa vecină, are de 10 ori multe cazuri și de 20 de ori mai multe decese. Austria are peste 8,8 milioane de locuitori, în timp ce Slovacia are 5,45 milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT

În această situație au fost identificați mai mulți factori: speranța de viață mai redusă, ce înseamnă mai puține persoane vârstnice, considerate mult mai vulnerabile în fața infecției, o densitate a populației mai redusă, mai puține zboruri către China, o rată a testării mai mică sau pur și simplu un noroc mai mare.

Țările estice au impus măsuri de protecție mult mai repede

Purtarea obligatorie a măștilor de protecție, o măsură aplicată acum de majoritatea statelor europene, a fost implementată de la bun început în Cehia și Slovacia, iar acest lucru a contribuit la limitarea răspândirii virusului, spun specialiștii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cel mai important motiv al diferențelor pare să fie măsurile de izolare impuse de la începutul pandemiei de majoritatea țărilor estice.

În timp ce în Marea Britanie și în alte țări din Vestul Europei încă erau permise adunările publice în a doua și a treia săptămână din martie, în centrul și estul Europei guvernanții au luat aminte la cazurile din Italia și au decis să implementeze rapid măsuri de izolare.

ADVERTISEMENT

În multe cazuri, teama că sistemele de sănătate fragile ar putea ceda sub presiunea cazurilor de coronavirus a contribuit decizisv la aplicarea unor măsuri de protecție a populației.

“Țări precum Suedia și Marea Britanie au avut la îndemână mai multe variante, nefiind obligate de situația din sistemele de sănătate să intre în etapa de izolare a populației”, este de părere Ben Stanley, profesor la Universitatea de Științe Sociale și Umane din Varșovia.

Acest factor a făcut și ca oamenii din centrul și estul Europei să respecte ordinele, cu mult mai puține nemulțumiri decât cele observate în vestul continentului sau în Statele Unite.

“A contat tocmai faptul că ne-am simțit vulnerabili din cauza sistemelor noastre de sănătate. Totul s-a întâmplat așa pentru că nu avem încredere în sistem că ne poate proteja”, a spus Ivan Krastev, un politolog din Bulgaria.

Cu toate acestea, anumiți lideri din aceste țări au profitat de contextul pandemiei de coronavirus pentru a impune măsuri văzute de mulți ca fiind exagerate.

Spre exemplu, Viktor Orbán, premierul Ungariei, s-a folosit de criza din ultima perioadă pentru a adopta o lege controversată, ce îi permite să guverneze prin decret pe termen nelimitat, în timp ce Polonia vrea să organizeze alegeri prezidențiale cu ajutorul voturilor prin corespondență.

Veronica Anghel, un politolog român de la Universitatea Stanford, spune că unor țări din regiune le-a fost acordat mai mult credit decât ar merita.

“Momentul instituirii măsurilor de protecție este ca un instrument contondent, o măsură rea pentru succesul autorităților. Ungaria, România și Bulgaria sunt la marginea prăpastiei, o creștere a numărului de cazuri va răsturna sistemul”, este de părere politologul din România.

Mai mulți oficiali din regiune sunt conștienți de posibilitatea unui nou val de infecții. Din acest motiv, multe state iau în calcul relaxarea măsurilor impuse până acum, dar cu menținerea unor controale stricte la granițe, pentru a ține sub control numărul vizitatorilor străini și pentru a băga în carantină obligatorie orice persoană venită din afară.

 

ADVERTISEMENT
Tags: