Diabeticii sunt persoanele la care apar cele mai grave forme de COVID-19, iar decesele în rândul acestei categorii de pacienți au un procent extrem de ridicat.
Indiferent de vârstă, persoanele cu diabet din România reprezintă o categorie extrem de predispusă la a face forme grave de COVID-19. Acest lucru reiese și din statisticile oficiale, care indică deja un număr mare de decese în rândul celor cu aceste patologii medicale.
Din informațiile oferite de medici, un nivel ridicat al glicemiei duce la scăderea sistemului imunitar și de aceea pacientul cu diabet este mai vulnerabil în fața infecției cu coronavirus.
În asocierea cu alte comorbidități, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul contribuie la evoluția severă a infecțiilor de coronavirus. Medicii diabetologi avertizează că dezechilibrele metabolice cauzate de diabet sunt multiple şi scad rezistența în fața virusului.
În România, îngrijorarea din această perioadă este cu atât mai mare cu cât avem o prevalență estimată a diabetului de 11,6%. Specialiștii au ajuns la concluzia că procentul deceselor de coronavirus a diabeticilor, încă de la explozia pandemiei de la Wuhan, este ridicat.
”Analiza a 72.314 de cazuri de COVID-19 în Wuhan, epicentrul epidemiei, a condus la observația că boala se asociază cu o mortalitate de 7,3% printre pacienții diabetici.
Studierea unor cohorte mai mici de pacienți a condus la concluzii similare: într-un grup de 26 de cazuri soldate cu deces, incidența diabetului a fost de 4,2%” afirmă Dr. Anca Pantea-Stoian, medic diabetolog și vicepreședintele Comisiei de diabet zaharat din Ministerul Sănătății, conform Arpim.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor care suferă de diabet, Forumul Român de Diabet a elaborat o serie de recomandări pentru protejarea persoanelor care suferă de această boală în perioada pandemiei COVID-19.