Life

De ce femeile îmbătrânesc mai greu decât bărbații. Concluziile la care au ajuns cercetătorii

Oamenii de știință au descoperit care sunt motivele pentru care femeile îmbătrânesc mai încet decât bărbații. Explicația este surprinzătoare.
16.03.2025 | 15:47
De ce femeile imbatranesc mai greu decat barbatii Concluziile la care au ajuns cercetatorii
Motivul pentru care femeile îmbătrânesc mai încet decât bărbații. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință depun eforturi pentru a afla din ce motiv femeile îmbătrânesc mai încet decât bărbații și trăiesc mai mult, din dorința de a prelungi cât mai mult speranța de viață pentru ambele sexe.

Motivul pentru care femeile îmbătrânesc mai încet decât bărbații

Cercetătorii caută explicații pentru un fenomen bine cunoscut: femeile îmbătrânesc mai încet decât bărbații și, în același timp, au o durată de viață mai lungă. În Statele Unite, speranța de viață a femeilor se apropie de 80 de ani, în timp ce la bărbați este, în medie, cu cinci ani mai scurtă.

ADVERTISEMENT

Această diferență se menține indiferent de țara în care trăiesc femeile, de veniturile lor sau de alți factori sociali sau economici. Mai mult, tendința se observă și în rândul majorității mamiferelor, nu doar la oameni.

„Este un fenomen foarte robust în întreaga lume, total conservat în caz de boală, în timpul foametei, în timpul epidemiilor, chiar şi în perioadele de înfometare”, a declarat dr. Dena Dubal, neurolog şi profesor de neurologie la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), în cadrul unui comunicat.

ADVERTISEMENT

Un studiu recent a descoperit dovezi, atât la șoareci, cât și la oameni, că, pe măsură ce îmbătrânim, cromozomii X „inactivi” pot fi „reactivați” în celulele cerebrale esențiale pentru procesul de învățare și memorie.

Această influență adesea ignorată a rezervorului nostru genetic ar putea reprezenta un factor important în explicarea motivului pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații și arată o îmbătrânire cognitivă mai lentă.

ADVERTISEMENT

„În îmbătrânirea tipică, femeile au un creier care pare mai tânăr, cu mai puţine deficite cognitive comparativ cu bărbaţii. Aceste rezultate arată că cromozomul X adormit se trezeşte de fapt târziu în viaţă la femei, contribuind probabil la încetinirea declinului cognitiv”, a precizat dr. Dubal.

ADVERTISEMENT

Femeile sunt mai puțin sănătoase decât bărbații

Însă, faptul că femeile îmbătrânesc mai greu nu înseamnă că trăiesc și mai bine decât bărbații. Conf. univ. dr. Bérénice Benayoun, profesor la Facultatea de Gerontologie Leonard Davis de la U.S.C., susține că femeile tind să aibă o perioadă de sănătate mai scurtă.

Dr. Benayoun a precizat că, în general, femeile sunt mai vulnerabile din punct de vedere fizic decât bărbații pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, ele sunt mai susceptibile la apariția afecțiunilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer, mai ales după menopauză, întrucât vârsta este un factor determinant în dezvoltarea acestor probleme de sănătate.

„Dacă putem înţelege ce face ca un sex să fie mai rezistent sau mai vulnerabil, atunci avem noi căi, o nouă înţelegere moleculară, pentru noi terapii care ar putea ajuta unul sau ambele sexe să fie mai rezistente”, a menționat specialistul.