News

De ce foarte mulţi români refuză să se vaccineze. Explicaţiile lui Octavian Jurma: “Medicii au pierdut deja războiul”

28.04.2021 | 14:38
De ce foarte multi romani refuza sa se vaccineze Explicatiile lui Octavian Jurma Medicii au pierdut deja razboiul
Octavian Jurma (stânga) avertizează asupra problemelor din campania de vaccinare/ Sursa foto Hepta. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetătorul Octavian Jurma crede că Guvernul nu va atinge atinge obiectivele fixate pentru campania de vaccinare, dacă celor vaccinați nu li se acordă niște avantaje certe, iar la nivelul comunicării nu sunt combătute mai dur teoriile conspiraționiște și cele ale antivacciniștilor.

Într-o declarație pentru FANATIK.ro, Octavian Jurma susține că medicii au pierdut deja războiul cu antivacciniștii, ale căror mesaje au devenit mai credibile pentru o parte importantă a populației pe măsură ce dezinformarea se face într-un mod mai subtil.

ADVERTISEMENT

În plus, succesul campaniei de vaccinare este periclitat că de faptul că cei care o coordonează nu par să înțeleagă că cei vaccinați trebuie să beneficieze de unele avantaje evidente față de cei care refuză imunizarea. De asemenea, Jurma atrage atenția că măsurile de relaxare vor duce la scăderea intenției de vaccinare.

Persoanele vaccinate, răsplătite precum soldații de pe front

El susține că nici măcar obiectivul pe termen scurt, anume vaccinarea a 5 milioane de oameni până la 1 iunie, ca o precondiție a măsurilor de relaxare, nu va fi ușor de atins, cu toate că acest obiectiv a fost fixat destul de ambiguu. „Există trei curbe de vaccinare: persoanele vaccinate cu prima doză, persoanele vaccinate cu a doua doză și persoanele care făcut a doua doză cu cel puțin 14 zile în urmă, așa-numitele persoane „fully vaccinated”. Majoritatea țărilor se referă la aceștia din urmă când menționează procentajul persoanelor imunizate. Obiectivul de 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie de la noi se referă de fapt la persoanele  care au primit cel puțin o doză de vaccin”, a declarat Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT

Cercetătorul susține că o parte a importantă a populației, estimată la circa 30%, este încă nehotărâtă în privința vaccinării, iar autoritățile nu fac mare lucru să-i convingă. „Fără beneficii atașate, oamenii aceștia nu  se vor vaccina. Se spune așa, la modul general, ca în comunism: vom scăpa de măști, vom merge la spectacole (…) Trebuie să existe niște beneficii specifice vaccinului, exact așa cum dai la soldații care merg pe front și își asumă riscuri, nu le dai celor care au rămas acasă. Tratamentul egal intră în factorii care frânează intenția de vaccinare”, crede Jurma.

Deși acesta laudă autoritățile pentru modul în care a fost organizată campania de vaccinare, avertizează că aceasta este gândită într-un mod exclusiv matematic, fără să ia în calcul modul în care funcționează mințile oamenilor. „Relaxarea măsurilor va duce la scăderea intenției de vaccinare pentru că mulți își vor spune de ce să mă vaccinez dacă oricum pot merge la restaurant”, a exemplificat Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT

Subminarea autorității medicilor

Regândirea promovării vaccinării este cu atât mai necesară cu cât reputația medicilor s-a erodat în ochii multor români. „Noi am subminat complet autoritatea medicală (…) Medicii au făcut un pas în  spate, nu mai vor să fie văzuți ca dușmanii vieții normale”, a spus Jurma dând exemplul huiduielilor la care a fost supusă Andreea Moldovan după demiterea ei de la Ministerul Sănătății.

Un alt motiv pentru care medicii au o credibilitate în scădere este legat de propaganda celor care contestă măsurile de stăvilire a epidemiei și vaccinarea. „Războiul l-au cam câștigat deja. Atacurile lor sunt mult mai sofisticate acum. Se folosesc de articole care apar pe site-uri pe care le poate accesa oricine și care mimează forma unui articol științific. Dacă mergi mai departe și cercetezi, descoperi că fie sunt fake, fie sunt articole scrise de profesori de la universități obscure, înființate de 2-3 ani, care sunt dispuși  la orice pentru niște bani. Pentru antivacciniști este mai ușor să câștige. E suficient să convingă 40-50% din populație să nu se vaccineze, pe când reușita campaniei de vaccinare e condiționată de imunizare a 70% ”, a mai spus cercetătorul timișorean.

ADVERTISEMENT

Am ajuns atât de toleranți cu falsul încât ne omoară”, a conchis Octavian Jurma.

Cifre îngrijorătoare pentru campania de vaccinare

La o populație 19,4 milioane, pentru a atinge obiectivul imunității colective, în țara noastră va fi nevoie de vaccinarea a 10,4 milioane de oameni, ceea ce reprezintă cam 60% din populația de peste 16 ani. Dacă analizăm rezultatele campaniei pe săptămâna precedentă, rezultă o medie zilnică de 85.700 doze administrate. Presupunând că ritmul actual se va menține până la finele lui septembrie, ar rezulta că vor fi utilizate aproximativ 12.855.000 doze.

Dintre acestea, 1.250.000 vor fi folosite pentru rapelul celor care au primit deja o doză de vaccin. Cu restul, vor fi vaccinate cu ambele doze 5.750.000 de oameni. Dacă la cele două categorii de mai sus îi adăugăm și pe românii care sunt deja complet imunizați la coronavirus, în număr de 1.790.000, reiese că până la 1 octombrie vor fi vaccinați 8.790.000 de oameni, iar asta numai presupunând că toți vor primi și doza de rapel până la acea dată.

ADVERTISEMENT
Tags: