Cine nu adoră pisicile? Felinele sunt o cutie plină de surprize, mai ales că au farmecul lor aparte. Cu toate acestea, pisicile au unele comportamente care le dau de gândit stăpânilor. Multe feline au obiceiul de a frământa un loc cu lăbuțele. Care este explicația specialiștilor?
Pisicile tind să-și păstreze anumite comportamente încă de pe vremea când erau doar niște pui. De aceea, atunci când ajung la maturitate, ele repetă unele procese, printre care frământatul cu lăbuțele. Vi s-a întâmplat de multe ori să observați că pisica face așa, dar nu știați și motivul.
Pisicile care stau în casă obișnuiesc să frământe des un loc cu lăbuțele, iar multe persoane nu știu exact de ce fac acest lucru. Se spune că o felină frământă un loc, atunci când apasă și împinge cu labele din față în mod repetat pe o suprafață moale sau un obiect preferat. Acest proces se repetă ritmic și pare o acțiune de masaj. Însă explicația este alta!
Specialiștii susțin că acest obicei poate varia de la o pisică la alta, mai ales că felinele sunt total diferite. Una dintre ipoteze ar fi că puii de pisică încep să frământe cu lăbuțele în timp ce sug de la mama lor, pentru a stimula fluxul de lapte.
După ce au fost înțărcați, unii pisoi rămân cu acest comportament neobișnuit pentru mulți dintre noi, mai ales când lăbuțele ating pături moi. În anumite cazuri, pisicile obișnuiesc să toarcă sau salivează atunci când frământă locul respectiv.
În plus, frământatul poate fi și o dovadă de atenție și de dragoste față de stăpânul lor, în cazul în care felinele își frământă lăbuțele în poala acestuia. Acesta este semnalul clar că pisicile cer să fie mângâiate în acele momente.
Pe de altă parte, atunci când sunt nervoase, felinele se calmează frământând un loc. Atunci când sunt enervate de anumite persoane care vor să se joace cu ele în momente nepotrivite, pisicile încep rapid să frământe, pentru a scăpa de persoana respectivă.
Experții susțin că sunt și cazuri mai aparte când femelele încep să frământe atunci când sunt în călduri. În acest mod, le transmite masculilor că sunt pregătite să se împerecheze.
Conform studiilor efectuate de Hazel și Julia Henning de la Universitatea din Adelaide (Australia), acest obicei întâlnit destul de des la feline poate persista până la vârsta adultă datorită unui fenomen denumit neotenie. Un animal își poate păstra trăsăturile comportamentale din primii ani de viață până la vârsta adultă.