Fotbal international

De ce francezii scriu în presă “jucător negru”, dar Sebastian Colțescu e “rasist” pentru “ăla negru”. Foto

09.12.2020 | 15:15
De ce francezii scriu in presa jucator negru dar Sebastian Coltescu e rasist pentru ala negru Foto
ADVERTISEMENT

Sebastian Colţescu este în centrul celui mai mare scandal rasist din istoria Ligii Campionilor, după ce l-a numit “ăla negru” pe Pierre Webo, secundul lui Başakşehir. FANATIK a analizat întreaga situaţie, una în care arbitrul este considerat rasist chiar dacă francezii scriu “jucător negru” mai mereu.

La o simplă căutare pe Google pentru “joueur noir” (n.r. jucător negru) apar zeci de mii de răspunsuri cu link-uri din presa franceză. Jurnaliştii folosesc acest termen când se referă la sportivii de culoare, însă utilizează deseori cuvântul “noir” cu literă mare, ca o formă de respect.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în cazurile unor ştiri legate de rasism, jurnaliştii francezi evită să mai folosească termenul “joueur noir”. Mai mult decât atât, în cazul derapajului lui Sebastian Colţescu a existat un dublu standard, cel puţin în reacţiile oferite de Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franţa, şi Noel Le Graet, preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal.

Francezii folosesc “jucător negru”, dar Sebastian Colţescu este “rasist” pentru “ăla negru”

Derapajul lui Sebastian Colţescu, arbitrul care l-a numit “ăla negru” pe Pierre Webo, a fost condamnat şi etichetat drept rasist în întreaga lume. Roxana Mărăcineanu a taxat în termeni duri cuvintele folosite de arbitrul de rezervă, cu toate că ziarele din Franţa folosesc frecvent termenul de “jucător negru”.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, ministrul Sportului din Franţa putea să facă lumină şi să prezinte faptul că în remarca nefericită a arbitrului de rezervă nu a existat sensul periorativ al cuvântului “negru” din limba engleză (n.r. negro) care are o conotaţie rasistă.

“În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a unui rasism ordinar. Așteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor și solidaritatea lor”, a scris Roxana Mărăcineanu pe contul personal de Twitter.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal, între “Aceste incidente inacceptabile” şi “Când un jucător negru înscrie”

În acelaşi timp, Noel Le Graet, preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal, a denunţat incidentul din timpul meciului PSG – Başakşehir, cu toate că în urmă cu trei luni susţinea că “rasismul în sport şi în fotbal nu există sau e puţin”. Mai mult decât atât, însuşi preşedintele FFF a folosit termenul “jucător negru” când s-a referit la fotbaliştii de culoare

“Când un jucător negru înscrie, tot stadionul este în picioare”, spunea Noel Le Graet în septembrie 2020.

ADVERTISEMENT

“Salut atitudinea celor două echipe care au dat un exemplu părăsind terenul. Aceste incidente inacceptabile nu ce căuta pe un stadion” – Noel Le Graet după PSG – Başakşehir.

Noel Le Graet, acuzat de Patrice Evra că a ascuns dovezi despre atacuri rasiste la naţionala Franţei

La scurt timp după ce Noel Le Graet a susţinut că în fotbal nu există rasism, Patrice Evra a susţinut că preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal ar fi ascuns dovezi legate de abuzuri aduse fotbaliştilor din naţionala lui Didier Deschamps.

“Noel, ştii foarte bine ce se întâmplă la castel (n.r. baza de pregătire de la Clairefontaine), câte scrisori rasiste primim: ‘Didier, ia-ţi maimuţele şi cară-te în Africa, pleacă de aici cu maimuţele şi gorilele tale!’ Le ascundeai astfel încât jucătorii să nu le vadă, dar le-am văzut. S-au primit chiar şi cutii pline de rahat”, a dezvăluit Patrice Evra.

Fostul fundaş stânga a dezvăluit şi alte episoade uluitoare din cantonamentul naţionalei Franţei, susţinând că fotbaliştii de culoare au avut parte de un tratament rasist.

“Când mâncam, aveam locuri alocate, suntem obişnuiţi să stăm lângă acest tip pentru că avem relaţii bune etc. De fiecare dată când au venit politicieni sau preşedintele (n.r. preşedintele Franţei), totul se schimba. Ştiam, erau regulile jocului, suntem în Franţa, nu suntem acasă. Dar când era de făcut o fotografie preşedintelui, era mai bine să vezi un Hugo Lloris şi un Laurent Koscielny, mai degrabă decât un Mamadou Sakho sau un Bacary Sagna”, a conchis Patrice Evra.

ADVERTISEMENT