Life

“De ce îmi amorțesc mâinile și picioarele?”. Motivele reale pentru care ți se întâmplă așa ceva

Ce afecțiuni ascunde, de fapt, amorțeala mâinilor și a picioarelor. Iată când este momentul să te prezinți de urgență la medic.
05.07.2024 | 15:16
De ce imi amortesc mainile si picioarele Motivele reale pentru care ti se intampla asa ceva
Ce afecțiuni ascunde amorțeala mâinilor și a picioarelor. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Amorțeala mâinilor și a picioarelor este o senzație cu care se confruntă mulți români. De obicei, aceasta este ignorată, crezând că trece de la sine. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că amorțeala membrelor superioare și inferioare ascunde alte afecțiuni.

Ce afecțiuni ascunde amorțeala mâinilor și a picioarelor

Amorțeala mâinilor și a picioarelor este resimțită de multe persoane, indiferent de vârstă. Mulți aleg să o ignore, crezând că este doar o senzație trecătoare, care nu reprezintă nimic grav.

ADVERTISEMENT

În realitate, medicii trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe cei care prezintă astfel de senzații să fii foarte atenți. Amorțeala membrelor, fie ele inferioare sau superioare, ascunde afecțiuni grave.

În spatele unei simple amorțeli a mâinilor sau a picioare poate fi neuropatia diabetică, boala arterială periferică sau AVC. Prezența acestor afecțiuni nu este semnalată doar de senzația de amorțeală, însă, aceasta este una dintre ele.

ADVERTISEMENT

Amorțeala membrelor mai poate transmite și faptul că pacientul s-ar putea confrunta cu artrită reumatoidă, insuficiență renală sau scleroză multiplă. Tocmai de aceea, pentru a nu fi în pericol, persoanele cărora le amorțesc des mâinile și picioarele trebuie să apeleze la medic.

Dintre toate afecțiunile pe care le poate semnala amorțeala mâinilor și a picioarelor, AVC-ul este considerat cel mai grav. Nu doar amorțeala este semnul AVC-ului ci, de obicei, aceasta mai vine însoțită și de amețeală, confuzie sau vedere încețoșată.

ADVERTISEMENT

Care sunt factorii care cauzează amorțeala membrelor inferioare și superioare

De obicei, amorțeala mâinilor și a picioarelor este cauzată și ea de o mulțime de factori. Cei mai des întâlniți sunt consumul de alcool, anxietatea, deficitul de vitamine sau toxinele acumulate din medicamente.

Deficitul de vitamine este principalul responsabil care poate duce la amorțeala mâinilor și a picioarelor. Este esențial să oferi organismului doza necesară de vitamine și să te asiguri că nu lipsesc vitaminele B1, B6, B9, B12 și E.

ADVERTISEMENT

Aceste vitamine sunt esențiale pentru funcționarea optimă a nervilor. Dacă sistemul nervos nu beneficiază de ele sau dacă suferi de vreo boală care nu permite asimilarea lor, atunci te vei confrunta cu amorțeala mâinilor și a picioarelor.

Vitaminele nu trebuie administrate neapărat sub forma unor pastile, ci pot fi luate și din anumite alimente. În stare naturală, vitamina B12 se găsește preponderent în produsele de origine animală.

ADVERTISEMENT