Ridurile marionetă pot apărea mai devreme decât crezi, dar există soluții. Iată ce spune expertul. Află cauzele surprinzătoare și metodele moderne de tratament.
Odată cu trecerea timpului, fața noastră începe să poarte semnele vârstei, iar unul dintre cele mai vizibile dintre acestea sunt ridurile marionetă. Aceste linii verticale se formează în colțurile gurii și coboară spre bărbie, creând adesea o expresie care poate părea tristă sau supărată.
De obicei, ridurile marionetă încep să apară după ce trecem de 30 de ani, însă în unele cazuri, ele pot deveni vizibile chiar mai devreme. Într-un interviu pentru unica.ro, medicul chirurg estetician Iancu Morad a oferit explicații detaliate despre cauzele apariției acestor riduri.
Doctorul Morad a declarat că ridurile marionetă sunt rezultatul mai multor factori care acționează împreună. Principalele cauze includ pierderea elasticității pielii, diminuarea volumului facial, efectele gravitației, dar și mișcările repetate ale feței.
„Ridurile marionetă apar ca rezultat al pierderii elasticității pielii și al volumului, dar și al gravitației și mișcărilor repetate ale feței. Liniile marionetă pot începe să apară de la vârste variabile, în funcție de mai mulți factori individuali și de stilul de viață. În general, aceste riduri pot deveni vizibile începând cu vârsta de 30-40 de ani, dar există și cazuri în care pot apărea mai devreme sau mai târziu”, a explicat medicul estetician Iancu Morad, pentru unica.ro.
Trebui menționat că apariția ridurilor marionetă poate varia de la o persoană la alta. Deși în general devin vizibile între 30 și 40 de ani, unele persoane pot observa aceste semne ale îmbătrânirii mai devreme.
Un alt factor major în apariția ridurilor marionetă este pierderea naturală a colagenului și elastinei din piele. Pe măsură ce îmbătrânim, producția acestor proteine scade, ceea ce duce la pierderea elasticității și fermității pielii.
„De asemenea, sunt și cauze motorii, aceste linii fiind accentuate de expresiile faciale repetate, cum ar fi zâmbetul sau râsul. Radiațiile ultraviolete ale soarelui pot deteriora, la rândul lor, colagenul și elastina din piele, accelerând procesul de îmbătrânire și contribuind la formarea ridurilor”, a explicat medicul estetician
Dr. Morad subliniază că există și “cauze motorii” care contribuie la formarea ridurilor marionetă. Expresiile faciale repetate, cum ar fi zâmbetul sau râsul, pot accentua aceste linii în timp.
Un alt factor important menționat de Dr. Morad este fumatul. Acest obicei dăunător reduce circulația sângelui în piele, limitând aportul de nutrienți esențiali.
„Dacă mai și fumăm, agravăm exponențial situația. Fumatul afectează circulația sângelui în piele și reduce aportul de nutrienți esențiali, iar mișcările repetitive ale buzelor în timpul fumatului pot accentua ridurile marionetă.
Nu în ultimul rând, avem și factori genetici, unele persoane fiind mai predispuse la formarea ridurilor marionetă, și factori ce țin de alimentație și stil de viață. O dietă săracă în nutrienți, deshidratarea, lipsa somnului și stresul pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția ridurilor”, mai spune medicul chirurg estetician Iancu Morad, conform sursei.
Genetica joacă, de asemenea, un rol în apariția ridurilor marionetă. Unele persoane sunt pur și simplu mai predispuse genetic la formarea acestor riduri.
Deși cremele și produsele cosmetice de îngrijire pot ajuta la hidratarea și îmbunătățirea aspectului pielii, ele sunt adesea insuficiente pentru a corecta ridurile marionetă deja formate.
Una dintre cele mai eficiente soluții pentru tratarea ridurilor marionetă, conform Dr. Morad, este utilizarea acidului hialuronic. Injectarea cu acid hialuronic poate umple liniile marionetă, reducând adâncimea lor și conferind pielii un aspect mai neted și mai tineresc.