Life

De ce îngrășământ ai nevoie pentru meri și peri. Când trebuie să-l aplici pentru ca pomii să aibă fructe frumoase și suculente

Îngrășământul recomandat pentru meri și peri. Când este ideal să-l aplici pentru ca fructele să se dezvolte frumos și să fie gustoase.
20.02.2025 | 14:56
De ce ingrasamant ai nevoie pentru meri si peri Cand trebuie sal aplici pentru ca pomii sa aiba fructe frumoase si suculente
Ce îngrășământ trebuie să folosești pentru meri și peri. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru meri și peri, ai nevoie să aplici regulat îngrășământ dacă vrei fructe frumoase, dar și suculente. Când trebuie aplicat pentru a de dezvolta corespunzător?

Ce îngrășământ trebuie să folosești pentru meri și peri

Dacă ai pomi fructiferi în grădină, probabil că știi că aceștia au nevoie de un sol bine hrănit pentru a putea crește sănătos. E nevoie de substanțe nutritive echilibrate în sol, pentru ca pomii să producă recolte bogate în sezon.

ADVERTISEMENT

Un aspect foarte important atunci când vine vorba despre îngrijirea pomilor fructiferi este dat de îngrășământul ales. De altfel, acesta trebuie să fie aplicat la momentul potrivit.

Pentru ca pomii fructiferi să se dezvolte așa cum trebuie, au nevoie de trei elemente de bază, mai ales merii și perii.

ADVERTISEMENT

Mai exact, au nevoie de azot (N), care contribuie la stimularea frunzelor și a lăstarilor. Acesta este important în fazele de început ale dezvoltării unui pom fructifer.

De asemenea, pomii fructiferi au nevoie și de fosfor (P), care ajută la dezvoltarea sistemului radicular, dar și la înflorire. Potasiul (K) contribuie la formarea fructelor. Mai mult, le îmbunătățește aroma și culoarea, iar fructele vor fi mai suculente.

ADVERTISEMENT

Microelementele, printre care și calciul, magneziul, borul și zincul, au un rol la prevenirea bolilor. Acestea vor contribui și la îmbunătățirea calității fructelor.

ADVERTISEMENT

Tipuri de îngrășăminte pentru pomii fructiferi

Un îngrășământ natural foarte bun pentru pomii fructiferi este gunoiul de grajd bine fermentat. Acesta ajută la îmbogățirea solului cu azot, dat și cu alte elemente nutritive de bază.

Poate fi aplicat toamna, dar și primăvara devreme. Trebuie încorporat în sol, la baza merilor sau perilor, dar nu trebuie pus direct pe rădăcină.

Ai nevoie de gunoi de grajd bine fermentat, care să fie vechi de minimum 6 luni, pe care trebuie să-l aplici în jurul pomului, la aproximativ 50 cm de trunchi, notează click.ro.

Îngrășământul se aplică sub formă de strat subțire, dar poate fi și îngropat în sol. Ideal ar fi să se aplice 5 – 10 kg de gunoi de grajd per pom, la fiecare doi ani.

Un alt îngrășământ natural este compostul. Se prepară foarte ușor și ajută la îmbunătățirea structurii solului, favorizând, totodată, dezvoltarea rădăcinilor.

La baza fiecărui pom se adaugă 3 – 5 kg de compost, primăvara și toamna. Pentru o absorbție mai eficientă, poate fi înglobat ușor în sol.

Cenușa de lemn este, de asemenea, o opțiune potrivită. Aceasta conține fosfor și potasiu, esențiale pentru formarea fructelor.

Primăvara, trebuie să presari aproximativ 500 g de cenușă în jurul fiecărui pom fructifer. O poți dizolva în apă, apoi să uzi solul la rădăcină. E nevoie de 1 kg de cenușă la 10 litri de apă.

De ce ai nevoie și de îngrășăminte minerale pentru meri și peri

În afară de îngrășămintele organice, poți aplica și fertilizanți minerali. Este recomandat azotatul de amoniu (33% azot), care ajută la stimularea creșterii frunzelor și a ramurilor. Se aplică primăvara 30 – 50 g pentru fiecare pom.

Tot primăvara, poți aplica sulfat de potasiu (50% potasiu), pentru îmbunătățirea calității fructelor, dar și pentru ca pomii să reziste la boli. Se aplică 30 – 50 g per pom.

Superfosfatul (20% fosfor) se aplică pentru dezvoltarea rădăcinilor. Toamna, se aplică 20 – 40 g per pom.

Ai nevoie și de îngrășăminte de bor și zinc (5 – 10 g per pom), aplicate primăvara. Acestea se pot pulveriza pe frunze, dar trebuie să ții cont de concentrațiile date de producător.

Fructele pomilor pot fi deformate dacă nu au bor. Lipsa acestei substanțe poate afecta și înflorirea pomilor. Se aplică și zinc pentru ca fotosinteza să se desfășoare în mod eficient.

Cum se fertilizează corespunzător merii și perii

Îngrășămintele se aplică la momentul potrivit pentru a putea avea parte de cele mai bune rezultate. Primăvara, în perioada martie – aprilie, se face fertilizarea cu azot, care include compost, gunoi de grajd și azotat de armoniu. În acest fel, va fi stimulată creșterea lăstarilor.

În aprilie – mai, înainte de înflorirea pomilor, se aplică fosfor și potasiu. După ce se leagă fructele, în perioada iunie – iulie, se pot aplica îngrășăminte cu potasiu, dar și microelemente. Acestea vor contribui la stimularea formării fructelor.

În septembrie – octombrie, pentru a întări rădăcinile, se aplică îngrășăminte organice, precum compost sau gunoi de grajd.

Grădinarii cei mai experimentați utilizează o combinație de îngrășăminte organice și minerale. În acest fel, raportul de nutirenți va fi unul echilibrat.

Primăvara se poate aplica o combinație de gunoi de grajd și azotat de amoniu. Fosfatul și cenușa de lemn se pot adăuga înainte de înflorire, iar în perioada de coacere poți aplica sulfat de potasiu și bor. Toamna, se poate aplica compostul, care poate fi combinat cu superfosfat.