News

De ce înjurăturile sunt considerate un semn de inteligenţă. Descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de ştiinţă

28.01.2021 | 13:08
De ce injuraturile sunt considerate un semn de inteligenta Descoperirile surprinzatoare ale oamenilor de stiinta
8 motive pentru care înjuratul e benefic pentru tine Foto: shtiu.ro
ADVERTISEMENT

Studiile arată că înjurăturile pot fi un semn de inteligență, de creativitate, un ajutor în gestionarea durerii sau chiar în dezamorsarea conflictelor.

Deși societatea consideră înjurăturile un semn al inteligenței și lipsei de educație, cercetătorii spun că există o mulțime de moduri în care înjuratul are beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională.

ADVERTISEMENT

Asta nu înseamnă că ar trebui să înjurăm oricând și oricum, dar înșirarea de înjurături la momentul oportun are avantajele ei.

Ce spun cercetările privind creierul și emoțiile despre înjurături

„Avantajele înjurăturilor sunt multe”, susține Timothy Jay, profesor emerit de psihologie la Colegiul de Arte Libere din Massachusetts, care a studiat înjurăturile de mai bine de 40 de ani. „Beneficiile înjurăturilor tocmai au apărut în ultimele două decenii, ca rezultat al multor cercetări privind creierul și emoțiile, împreună cu o tehnologie mult mai bună pentru a studia anatomia creierului”, a spus Jay, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

1. Înjuratul poate fi un semn de inteligență

Potrivit unui studiu din 2015, oamenii bine educați, cu o mulțime de cuvinte la dispoziție au fost mai buni în a găsi cuvinte jignitoare decât cei mai puțin fluenți verbal.

Participanții au fost rugați să enumere cât mai multe cuvinte care încep cu F, A sau S într-un minut. Un alt minut a fost dedicat enunțării de înjurături care încep cu acele trei litere. Studiul a constatat că cei care au venit cu cele mai multe cuvinte la primul exercițiu, au produs și cele mai multe înjurături.

ADVERTISEMENT

Acesta este un semn de inteligență „în măsura în care limbajul este corelat cu inteligența”, a spus Jay, autorul studiului.

Înjurăturile pot fi asociate și cu inteligența socială, a adăugat Jay.

„A avea strategiile de a ști unde și când este potrivit să înjuri și când nu,” a spus Jay, „este o abilitate cognitivă socială precum alegerea hainelor potrivite pentru ocazia potrivită. Acesta este un instrument social destul de sofisticat”.

ADVERTISEMENT

2. Înjurăturile pot fi un semn de onestitate

Știința a găsit, de asemenea, o legătură pozitivă între limbaj și onestitate. Oamenii care au înjurat au mințit mai puțin la nivel interpersonal și au avut niveluri mai ridicate de integritate în general, a constatat o serie de trei studii publicate în 2017.
„Atunci când îți exprimi sincer emoțiile cu cuvinte puternice, atunci vei ajunge să fii mai sincer”, a spus Jay, care nu a fost implicat în studii.

În timp ce o rată mai mare de utilizare a limbajului a fost asociată cu mai multă onestitate, autorii studiului au avertizat că „concluziile nu ar trebui interpretate în sensul că, cu cât o persoană folosește mai mult limbajul, cu atât mai puțin probabil să se angajeze în comportamente mai etice sau imorale mai grave .”

3. Înjurăturile îmbunătățesc toleranța la durere

Mai multe studii au demonstrat că înjurăturile ajută la tolerarea mai bine și pe o durată mai lungă a durerii.

„Mesajul principal este că înjurăturile te ajută să faci față durerii”, a spus psihologul Richard Stephens, autorul principal al unuia dintre studii. Stephens este lector la Universitatea Keele din Staffordshire, Anglia, unde conduce Laboratorul de cercetare în psihobiologie.

Stephens a spus că funcționează astfel: “Înjuratul produce un răspuns la stres care inițiază reflexul defensiv antic al corpului. Un flux de adrenalină mărește ritmul cardiac și respirația, pregătind mușchii pentru luptă sau fugă”.

Simultan, există o altă reacție fiziologică numită răspuns analgezic, care face corpul mai impermeabil la durere.

„Asta ar avea un sens evolutiv pentru că vei fi un luptător mai bun și un alergător mai bun dacă nu vei fi încetinit de îngrijorările legate de durere”, a spus Stephens. “Deci, se pare că prin înjurat declanșezi un răspuns emoțional în tine, care declanșează un răspuns ușor la stres, care duce la o reducere a durerii indusă de stres”, a adăugat el.

Cercetătorii avertizează totuși că înjurăturile își pierd puterea asupra durerii atunci când sunt folosite prea mult.

4. Înjuratul este un semn al creativității

Înjurăturile par a fi centrate în partea dreaptă a creierului, partea pe care oamenii o numesc adesea „creierul creativ”.

„Știm că pacienții care au accidente vasculare cerebrale pe partea dreaptă tind să devină mai puțin emoționali, mai puțin capabili să înțeleagă și să spună glume și tind să nu mai înjure, chiar dacă înjurau destul de mult înainte”, a spus Emma Byrne, autorul cărții „Înjurăturile sunt bune pentru tine”.

Cercetările privind înjurăturile datează din epoca victoriană, când medicii au descoperit că pacienții care și-au pierdut capacitatea de a vorbi puteau totuși înjura.

“Înjurau incredibil de fluent”, a spus Byrne. „Mustrările din copilărie, înjurăturile și termenii de alint – cuvintele cu conținut emoțional puternic învățate devreme tind să fie păstrate în creier chiar și atunci când restul limbajului este pierdut.”

5. Schimbul de expletive în loc de pumni

De ce alegem să înjurăm? Poate pentru că jignirile oferă un avantaj evolutiv care ne poate proteja de rău fizic, a spus Jay.

„Un câine sau o pisică te vor zgâria, te vor mușca atunci când sunt speriați sau furioși”, a spus el. „Înjurăturile ne permit să ne exprimăm emoțiile în mod simbolic, fără a recurge la dinți și unghii. Cu alte cuvinte, pot să arăt cuiva degetul sau să-i spun f ** k peste drum. Nu trebuie să ma duc peste el.”

Înjuratul devine o formă îndepărtată de agresivitate, a explicat Jay, oferind șansa de a-și exprima rapid sentimentele evitând, cu speranță, repercusiuni.

„Scopul înjurăturilor este să-mi degajez emoția și există un avantaj în faptul că îmi permite să fac față”, a spus el. “Și apoi comunică foarte ușor celor din jur care este starea mea emoțională. Are acel avantaj al eficienței emoționale – este foarte rapid și clar.”

Alte motive pentru care înjuratul este benefic

5. Ajută relaționarea

Poate că nu toți strecurăm înjurături în timpul conversațiilor noastre, dar, în cea mai mare parte, limbajul poate ajuta relațiile. „Pe lângă funcția psihologică a înjurăturilor, nu trebuie să uităm de funcțiile sale sociale. Înjurăturile sunt importante pentru a crea relații strânse, prietenie sau intimitate cu ceilalți, iar în jurul ei se pot forma legături”, spune Monika Bednarek, senior lector de lingvistică la Universitatea din Sydney.

6. Ne fac să ne simțim în control

„Prin înjurături arătăm, chiar și pentru noi înșine, că nu suntem victime pasive, ci avem puterea să reacționăm și să ne luptăm”, scrie psihiatrul englez Neel Burton. Acest lucru poate spori încrederea și respectul de sine.

7. Poate să-i facă pe oameni să râdă

Adesea folosim limbajul colorat pentru a ne amuza prietenii. Atât timp cât nimeni nu este jignit în acest proces, limbajul poate avea o mare valoare de divertisment.

8. Ajută la integrare

Înjurăturile ne pot ajuta să ne simțim mai confortabil social. Dacă toți ceilalți o fac într-o anumită măsură, înjuratul arată că facem parte din grupul lor. De asemenea, demonstrează că ne simțim în largul nostru.

Asta nu înseamnă că ar trebui să înjurăm ori de câte ori ne vine, indiferent de mediul în care ne aflăm sau de sentimentele altora.

ADVERTISEMENT