News

De ce înşelăm? Cinci lucruri importante despre infidelitate

Poate părea paradoxal, dar omul este capabil de infidelitate chiar dacă pune un preţ foarte mare pe dragoste şi morală. De ce? Explicaţia oferită de oamenii de ştiinţă este că structura...
18.02.2015 | 11:48
De ce inselam Cinci lucruri importante despre infidelitate

Poate părea paradoxal, dar omul este capabil de infidelitate chiar dacă pune un preţ foarte mare pe dragoste şi morală. De ce? Explicaţia oferită de oamenii de ştiinţă este că structura noastră interna este proiectată într-o asemenea manieră.

1. Monogamia reprezintă doar o parte din strategia de reproducere umană, infidelitatea fiind la rândul ei larg răspândită. Studiile actuale pe cuplurile americane arată că între 20 şi 40% dintre bărbaţii heterosexuali căsătoriţi au o relaţie extraconjugală pe parcursul vieţii. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul sexului opus, pentru un procent de circa 23% dintre femeile căsătorite.

2. Un alt factor care poate contribui la infidelitate este chiar arhitectura creierului nostru. Mai exact, fiinţele umane sunt înzestrate cu apetit sexual în vederea perpetuării speciei. Pe de altă parte, ataşamentul unui partener pentru celălalt are rolul de menţine un cuplu împreună în vederea creşterii unui copil. Astfel, sistemul neuronal al unui om poate funcţiona din perspectiva loialităţii, dar la fel de bine poate dezvolta şi infidelitate, atunci când apetitul sexual este în creştere.

3. Există mai multe tipuri de infidelitate. Cercetătorii sunt de părere că acest concept nu poate fi rezumat doar la infidelitatea sexuală, ci şi la cea romantică. Astfel, un om poate fi infidel şi fără să fie implicat sexual.

4. Infidelitatea nu apare neapărat atunci când avem o relaţie nefericită. În cadrul unui studiu desfăşurat în Statele Unite, persoanele care au recunoscut adulterul au declarat în proporţie de 56 % pentru bărbaţi şi 34% pentru femei că au parte de o căsătorie „fericită” sau „foarte fericită”.

5. Fie că ne place sau nu, oamenii au fost infideli în aproape toate culturile care au existat pe Pământ: de la Grecia Antică, până la hinduşi sau africani.

Sursă: www.adevarul.ro

Tags: