News

De ce întârzie marea ofensivă anunțată de Moscova în estul Ucrainei. Opțiunile strategice ale armatei ucrainene

La aproape trei săptămâni după ce a anunțat că începe retragerea trupelor din jurul Kievului, marea campanie a Rusiei pentru cucerirea estului Ucrainei întârzie să înceapă
14.04.2022 | 11:04
De ce intarzie marea ofensiva anuntata de Moscova in estul Ucrainei Optiunile strategice ale armatei ucrainene
Când va fi gata armata rusă pentru marea ofensivă din Donbas. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

La o săptămână după ce trupele armatei ruse s-au retras complet din zona Kievului, marea ofensivă a Moscovei pentru cucerirea estului Ucrainei continuă să întârzie, iar experții militari vorbesc de o serie de probleme de logistică ce vor afecta în continuare campania rușilor

De ce întârzie marea ofensivă a Moscovei

Premierul austriac Karl Nehammer, primul lider occidental care a efectuat o vizită la Moscova de la începutul războiului, a ieșit extrem de pesimist de la întâlnirea cu Putin privind șansele unui acord de pace, susținând că liderul de la Kremlin ar urma să intensifice în mod drastic brutalitatea acestui conflict. De altfel, tot marți, după întâlnirea cu președintele Lukașenko, Putin a declarat deschis că negocierile pentru pare „se află într-un punct mort”.

ADVERTISEMENT

Intensificarea bombardamentelor asupra orașelor din estul Ucrainei și deplasarea trupelor rusești către această zonă arată că ofensivă armatei ruse este iminentă, iar autoritățile ucrainene anunțau săptămâna trecută că se așteaptă ca aceasta să înceapă cel târziu la începutul acestei săptămâni. Dacă ofensiva armatei ruse a fost amânată pentru după cucerirea orașului Mariupol, pentru a elibera forțele ce luptă în acest oraș, atunci rușii pot spera că orașul ucrainean va cădea în următoarele zile. Miercuri, Ministerul Apărării rus a anunțat că peste 1.000 de apărători ucraineni din Mariupol s-au predat. „În oraşul Mariupol, în zona uzinei metalurgice Ilici (…) 1.026 de militari ucraineni din Brigada 36 Marină au depus armele de bunăvoie şi s-au predat”, a precizat ministerul rus într-un comunicat de presă, în timp ce pe canalele de Telegram au fost publicate mai multe înregistrări cu zeci de militari ucraineni ce s-au predat forțelor ruse.

Miercuri, BBC a relatat că o serie de imagini din satelit arată că Rusia adună trupe şi echipamente în cel puţin trei locuri de la graniţa cu Ucraina: Regiunile Belgorod şi Voronej, precum şi în jurul oraşului Matveev Kurgan din sud. Pe teritoriul Ucrainei, potrivit aceleiași surse, rușii îşi consolidează operaţiunile în jurul oraşului Izyum şi se pregătesc să avanseze spre sud pentru a cuceri orașul strategic Slovyansk.

ADVERTISEMENT

„În prima rundă, Rusia s-a făcut de ruşine atât politic cât şi militar. A luat orice decizie prostească posibilă în speranţa nesăbuită a unui blitz, dar asta va face următorul său atac încă şi mai furibund”, a declarat marți pentru Associated Press expertul militar ucrainean Oleg Zhadov.

Cu toate acestea analiștii militari sunt de părere că o eventuală ofensivă a rușilor nu va veni prea curând în condițiile în care problemele de logistică ale acestora continuă să persiste și, în special, în condițiile în care aceste trupe trebuie să fie extenuate după șase săptămâni de război.

ADVERTISEMENT

„Realitatea regrupării și redesfășurării unei armate învinse și epuizate devine acum evidentă, la o săptămână după ce rușii au reușit să-și retragă toate trupele din jurul Kievului. Unde sunt aceste forțe acum? Ultimele rapoarte de informații oferite de către Pentagon le plasa încă în drum spre Belgorod, în teritoriul Rusiei, pentru a se reface și a se regrupa. În urmă cu două zile cei de la Pentagon susțineau că aceste trupe sunt încă în drum spre Belgorod. Marți seară, analiștii de la Institute for Study of War susțineau că aceste trupe sunt încă în perioada de regrupare. La această situație putem adăuga informațiile tot mai dese cum că tot mai multe unități încearcă să evite să fie retrimise pe front.

La acest lucru, trebuie să ținem seama și de faptul că, și dacă aceste unități pot fi reechipate și odihnite, tot va fi nevoie de o perioadă semnificativă de timp până vor fi desfășurate în teatrul de operațiuni. Rușii par să fie prinși într-o redesfășurare a forțelor ce se petrece cu viteza melcului. În acest timp își continuă atacurile de intensitate redusă în Donbas, dar fără a avea suficiente trupe pentru a înainta decisiv și fără să știe dacă vor primi întăriri semnificative. 

ADVERTISEMENT

Pe scurt, cine credea că armata rusă va lupta inteligent acum și va reuși să obțină un avantaj decisiv până la data de 9 mai pare să fi fost extrem de optimist în ceea ce privește capacitatea rușilor. Ceea ce pare a se întâmpla de fapt este că rușii continuă să sufere pierderi mici dar constante în încercarea lor de a obține mici victorii, și că, în loc să-și adune o forță masivă pentru a obține un avantaj strategic continuă să-și răspândească trupele în convoaie lungi, într-o rețea de drumuri secundare, unde devin ținta trupelor ucrainene”, este de părere Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.

În opinia acestuia imaginile din satelit cu convoaiele de blindate rusești ce au înaintat din Rusia spre Donbas arată că acestea se deplasează pe drumuri mici, secundare, ce îngreunează semnificativ mobilitatea acestora, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ucrainenii au reușit să mențină controlul asupra orașului Harkov, de unde controlează drumurile principale.

Mai mult, ploile puternice ce au început în această regiune îngreunează și mai mult mobilitatea coloanelor de blindate rusești ce sunt astfel obligate să rămână doar pe drumurile asfaltate, existând riscul repetării istoriei cu un nou convoi rusesc masiv blocat pe drumurile ucrainene. În plus, ucrainenii au trecut deja la acțiuni menite să îngreuneze operațiunile logistice ale armatei ruse, marți fiind avariat un pod important din apropierea orașului Belgorod.

Miercuri seara, oficialii Pentagonului au declarat pentru CNN că informațiile lor indică faptul că trupele ruse „sunt deziluzionate de acest război, nu au fost informate corespunzător, nu au fost antrenate corespunzător, nu au fost pregătite, nu doar fizic, dar nu au fost pregătite mental pentru ceea ce urmau să facă”. La fel, în ceea ce-i privește pe comandanții ruși, oficialii americani susțin că aceștia „sunt frustrați cu privire la performanța și modul în care se comportă în lupte trupele pe care le comandă”.

Ce strategie ar putea adopta armata ucraineană

Oficialii de la Casa Albă au anunțat miercuri că urmează un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de dolari. Noua tranșă va include și vehicule blindate Humvee dar și alt tip de armament sofisticat, inclusiv piese de artilerie și drone pentru protecția de coastă. Potrivit celor de la Washington Post în discuțiile inițiale se vehiculase chiar și posibilitatea de a oferi Ucrainei elicoptere de producție sovietică Mi-17, elicoptere pentru care Joe Biden și-a dat acordul în urma unei discuții cu președintele Zelenski. Acest nou ajutor militar vine în contextul în care oficialii de la Washington au anunțat că armamentul oferit în ultima tranșă, inclusiv dronele kamikaze antitanc Swhichablade600 au ajuns deja la trupele ucrainene. În perspectiva luptelor ce se vor desfășura în est, Polonia a promis deja că oferă și ea până la 100 de tancuri T-72 dar și mai multe blindate de infanterie.

Dacă în spațiul online au apărut deja primele dovezi că trupele ucrainene și-au reluat tactica aplicată cu mult succes până acum de a ataca coloanele logistice ale rușilor, o întrebare cheie rămâne cea cu privire la strategia pe care o vor adapta în încercarea de a rezista ofensivei ruse din Donbas. Generalul în retragere Mick Ryan arată într-o analiză publicată de ABC.news că alegerea strategică a ucrainenilor va fi esențială în condițiile în care rușii au pierdut bătălia pentru Kiev tocmai din cauza erorilor de strategie pe care le-au făcut: că Ucraina nu este un stat real, că nu vor riposta, că trupele ucrainene se vor preda imediat, etc..

„Cheia provocării ucrainene este acum să decidă care sunt obiectivele lor strategice. Fiecare va avea implicații diferite pentru campania lor militară din est. Ucrainenii nu au mult timp. Există deja o cursă a ambelor părți pentru a-și consolida forțele în estul țării. Atât rușii, cât și ucrainenii știu că, cu cât se consolidează mai repede în est, cu atât mai repede pot lansa atacuri și operațiuni militare.

În primul rând, Ucraina ar putea adopta o strategie de „apărare în loc”. Ucraina ar apăra terenul pe care îl controlează în cele trei zone de operare cheie, apărându-și spațiul aerian și atacând liniile logistice ale armatei ruse. Aceasta este o strategie relativ pasivă, permițând rușilor să lovească primii. Și pentru o armată ucraineană cu experiență în luptă, această strategie probabil nu le va permite să exploateze oportunitățile care apar.

O a doua opțiune pentru Ucraina este „apărarea și revenirea” în nord-est și est, în timp ce menține linia defensivă în sud. Astfel, ucrainenii vor întreprinde ofensive limitate în Donbas și în zonele de nord-est pentru a ocupa teritoriile în care au avansat rușii”, susține generalul australian care notează că aceasta a doua opțiune deși este mai puțin pasivă lasă nerezolvată situația din sudul țării și nici nu vizează teritoriile din Donesk și Luhansk, ocupate de ruși în 2014.

O altă opțiune, în opinia generalului Mick Ryan, ar fi ca ucrainenii să încerce să lanseze operațiuni ofensive în toate cele trei direcții ale trupelor rusești, însă subliniază că o astfel de opțiune ar necesita utilizarea de armament greu, cu susținere aeriană și cu o întreagă operațiune logistică complicată de organizat. „Operațiunile ofensive sunt în mod inerent mai dificil de planificat, comandat și susținut decât operațiunile defensive”, notează acesta.

Generalul australian susține că liderii ucraineni, inclusiv președintele Zelenski, trebuie să ia în calcul fiecare dintre aceste opțiuni nu doar pentru impactul lor militar dar și pentru modul în care ar putea influența rezolvarea politică a acestui conflict.

„Indiferent de abordarea pe care au ales-o ucrainenii, toate opțiunile lor sunt o adevărată provocare din punct de vedere logistic. Ajutorul occidental și sprijinul logistic de la depozitele ucrainene din vest sunt la distanțe mult mai mari acum decât erau în bătălia pentru Kiev.

Apoi, teritoriile din est, cu terenul mai favorabil pentru manevrele unor formațiuni de forțe mecanizate, vor conduce la pierderi și mai mari decât am văzut în nord și sud. Iar rușii, cu un nou comandant militar pentru această campanie, ar putea fi o forță mai formidabilă. Implicația este că ucrainenii au nevoie de mai mult ajutor în apărarea aeriană, sprijin logistic și vehicule blindate pe cât poate oferi Occidentul”, susține generalul Mick Ryan.

ADVERTISEMENT