Life

De ce își expun vedetele copiii în mediul online, de la vârste fragede. Psiholog Urania Cremene: „Nu există o lege care să-i protejeze”

Experta în parenting Urania Cremene explică de ce își expun vedetele copiii în mediul online, în multe cazuri de la vârste fragede.
07.02.2025 | 17:55
De ce isi expun vedetele copiii in mediul online de la varste fragede Psiholog Urania Cremene Nu exista o lege care sai protejeze
Urania Cremene, despre vedetele care își expun copiii în mediul online. Foto-montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

De ce își expun vedetele copiii excesiv în mediul online, încă de la vârste foarte fragede? Experta în parenting Urania Cremene nu le condamnă pe cele care își folosesc pruncii chiar și în scopuri publicitare, însă e de părere că o astfel de decizie ar trebui să fie bine cântărită.

De ce își expun vedetele copiii în mediul online. Opinia expertei în parenting Urania Cremene

Psihologul subliniază faptul că, în lipsa unei legislații privind drepturile minorilor de a alege să fie expuși în văzul tuturor încă din scutec, e evident că persoanele publice, dar și părinții de rând nu pot fi arătate cu degetul, căci nu fac nimic ilegal.

ADVERTISEMENT

Totuși, în multe cazuri se pune problema de moralitate, căci se poate întâmpla ca, la maturitate, copilul să reproșeze părintelui că l-a expus în ipostaze în care nu ar fi vrut să fie văzut de toată lumea.

Urania Cremene spune că și ea a fost tentată, acum 15 ani, când a început această modă pe rețelele de socializare, mai ales pe Facebook la început, urmând ca mulți părinți să migreze către alte platforme precum Instagram sau TikTok.

ADVERTISEMENT

„Cum m-aș simți eu, la 48 de ani, dacă toată viața mea ar fi fost expusă până în acest moment?”

Exceptând cazurile persoanelor publice care fac bani din social media utilizându-și copiii, în ciuda criticilor primite de la internauți, Urania Cremene este de părere că în spatele postării pozelor cu cei mici sunt întotdeauna intenții bune. Experta în parenting susține că nu sunt de judecat cei care vor să împărtășească momente-cheie din evoluția copiilor lor, cu toate că ea a ales să nu își expună propriul fiu, astăzi adolescent.

„Mărturisesc și eu că am fost extrem de tentată să fac lucrul ăsta, mai cu seamă că exact atunci când era fiul meu mic, acum 15 ani, începuse să ia avânt această tendință a tuturor de a ne expune viețile-n online… Iar copiii sunt mândria noastră. Sunt cel mai de preț lucru pe care-l avem, pentru că sunt drăgălași, pentru că au mutrițe, pentru că fiecare pas pe care îl fac pe noi ne umple de bucurie și de mândrie și vrem să arătăm și altora ce ne bucură pe noi. Intențiile sunt întotdeauna bune, știi?

ADVERTISEMENT

Doar că, într-adevăr, și eu mi-am pus aceeași problemă. Cum m-aș simți eu, la 48 de ani ai mei acum dacă toată viața mea ar fi fost expusă până în acest moment și atât de mulți oameni m-ar fi văzut în scutec, m-ar fi văzut la școală? Dacă părinții mei ar fi povestit despre mine și trăsnăile și lucrurile drăguțe pe care le-aș fi făcut și n-aș fi avut posibilitatea să păstrez aceste amintiri pentru mine și pentru familia mea…”, a declarat Urania Cremene despre vedetele care își postează copiii non-stop în spațiul virtual, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Specialista în parenting nu a urmat tendința: „Am ales să nu fac asta copilului meu”

În continuare, specialista în parenting explică alegerea pe care ea, ca mamă, a făcut-o în ceea ce îl privește pe băiatul ei.

„Eu am ales pentru mine să nu fac asta copilului meu. L-am respectat suficient cât să nu îl expun și să nu mă folosesc de el, pentru că și asta am fost tentată să fac, expert în parenting fiind, să mă folosesc de el și de lucrurile minunate pe care le face pentru a demonstra altor părinți că funcționează ceea ce predau. M-am abținut să fac asta, dar, sigur, e alegerea fiecărui părinte”, a completat Urania Cremene.

În continuare, Cremene a vorbit și despre părinții care monetizează prezențele copiilor lor în mediul online.

„E o alegere. În absența unei legi pe care noi nu o avem, se pot realiza astfel de campanii publicitare. Nu este ilegal, dar nu există vreo lege care să protejeze copiii de astfel de acțiuni. Este alegerea fiecărui părinte. Eu am credința că din ce în ce mai mulți, mai mult decât era cazul acum 10 sau 15 ani, părinții își asumă fiecare decizie și o fac conștient. Vreau să cred lucrul ăsta”, a adăugat specialista, pentru FANATIK.