Life

De ce îşi linge câinele tău lăbuţele. Ce pericol ascunde, de fapt, acest obicei banal

De ce obișnuiește câinele tău să-și lingă lăbuțele? Pericolul din spatele acestui gest care pare banal. Mulți stăpâni nu știu de el.
16.09.2023 | 17:48
De ce isi linge cainele tau labutele Ce pericol ascunde de fapt acest obicei banal
Ce semnal îți transmite câinele prin acest gest. Sursa foto: Tărâmul Animalelor
ADVERTISEMENT

Câinii au diferite obiceiuri, iar prin acestea stârnesc un mister, de multe ori. Cu greu îi putem înțelege de ce ne rod încălțămintea, de exemplu, de ce scormonesc în pământ, de ce fugăresc pisicile sau de ce își ling lăbuțele. Cu siguranță încearcă să ne transmită un semnal de alarmă.

Ce semnifică gestul câinelui de a-și linge lăbuțele

Patrupezii sunt animale care au nevoie de o atenție specială din partea stăpânului, mai ales dacă sunt ținuți în casă. La fel ca unui om, trebuie să li se creeze o rutină, astfel încât să le putem descifra o mică parte din ceea ce vor să ne ”spună”.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, gesturile câinilor au reprezentant subiecte de interes pentru oamenii de știință, scopul fiind acela de a putea interacționa cu aceste animale. Este foarte important să știm cum să ne comportăm față de câini, mai ales dacă întâlnim unii agresivi.

Câinii simt trăirile noastre, dar mai puțin noi pe ale lor. În momentul când își ling lăbuțele sau și le rod, în mod cert poate fi vorba despre un tic pe care și l-au creat sau despre un lucru care le creează disconfort și nu știu cum altfel să reacționeze.

ADVERTISEMENT

“E normal că patrupezii să își lingă labele ocazional. Însă, dacă un câine își linge labele constant sau se concentrează să lingă o lăbuță într-o anumită zonă, s-ar putea să fie semn că e ceva în neregulă,” explică RuthAnn Lobos, medic veterinar în cadrul Merrick Pet Care, SUA, potrivit Reader’s Digest.

Totodată, află că patrupedul tău poate să fi suferit o alergie, după ce i-ai dat să mănânce un produs care nu îi face bine sau posibil să aibă o rană, ca urmare a unei ”lupte” cu un alt câine. De obicei, câinii se atacă atunci când se întâlnesc și își pot provoca răni prin mușcături.

ADVERTISEMENT

Umezeala lăbuțelor creează bacterii

Pe lângă toate acestea, câinii se pot alege și cu bătături, odată cu înaintarea în vârstă și nu este bine să-i lăsați să-și lingă mai mereu lăbuțele, fiindcă umezeala excesivă va duce la apariția unor bacterii, pe zona afectată, dar și pe limbă, de care cu greu vor mai scăpa.

Prin linsul lăbuțelor, câinii își reduc durerea. Dacă observi ceva în neregulă la piciorul/lăbuța lor și persistă mai multe zile, trebuie să-i duci neapărat la medicul veterinar. Acesta le poate dezinfecta rana și va prescrie o rețetă, cu un medicament.

ADVERTISEMENT

Durata medie a unui câine este de 10-13 ani, dar poate supraviețui și mai mult dacă este bine întreținut. Aici se includ atât hrana, cât și mersul regulat la un doctor veterinar, asigurarea unui loc bun de odihnit, joaca sau mângâierea lui.

ADVERTISEMENT
Tags: