Editoriale

De ce l-au demis pe „Bursuc”

Dan Petrescu şi-a reziliat de comun acord angajamentul cu Dinamo Moscova, după un halucinant 0-4 la Mahacikala, în republica Da(N)ghestan. Dacă acest rezultat se petrecea în urmă cu un an cînd...
12.04.2014 | 16:03
De ce lau demis pe Bursuc

Dan Petrescu şi-a reziliat de comun acord angajamentul cu Dinamo Moscova, după un halucinant 0-4 la Mahacikala, în republica Da(N)ghestan. Dacă acest rezultat se petrecea în urmă cu un an cînd Anji avea pretenţii de titlu nu era vreo mare dramă. Dar acum, cînd lanterna Rusiei trage să moară, a fost un cutremur cu magnitudine mare pentru şefii lui Petrescu de la Moscova. De obicei nu dau prea multă importanţă teoriei conspiraţiei. În cazul de faţă merită însă luat puţin în discuţie modul în care unii dintre foştii de acum jucători ai „Bursucului”, mai exact cei veniţi tocmai de la Anji, au găsit de cuviinţă să trateze meciul care a fost sinonim cu înlăturarea românului. Gabulov, Denisov, Kokorin, Ionov şi Samba, toţi veniţi în Capitală de la Anji au pus şi ei umărul decisiv la această despărţire. Şefii aşteptau de mult timp momentul prielnic. Chiar dacă au mai fost sincope, gen remize la Kuban şi cu Rubin, echipa era neînvinsă de 6 partide. Era pe loc european, Petrescu era în obiectiv, bani de clauză de reziliere nu se prea găseau, aşa că se aştepta MOMENTUL.

El a venit la Mahacikala, cu toţi cei cinci jucători amintiţi mai sus din primul minut pe teren. Adică jumătate din echipă. Şi cu greşeli importante la aproape toate golurile din partea lui Samba, Ionov sau portarul Gabulov. Ca să nu mai amintim un amănunt extrem de interesant văzut în transmisia de pe net, dar sesizat inclusiv de presa din Rusia. După golul 4, cel care a închis tabela, Igor Denisov rînjea cu subînţeles spre banca de rezerve. Dan Petrescu îşi acceptase soarta, înţelesese totul şi, spre lauda lui, surprinzător chiar, nu a dat în nici un jucător. Ştia că s-a terminat, urma doar să se pună de acord financiar cu conducerea. Iar declaraţia pe care directorul sportiv Adjoev a dat-o, cum că părţile s-au despărţit amiabil, e o mare vrăjeală. Amiabil în sensul în care dacă se vor revedea se vor saluta, dar nu că Petrescu nu a fost despăgubit. Dan era în obiectiv cu o echipă pe care o preluase sezonul trecut de pe ultimul loc fără nici o victorie şi mai avea contract pînă în vara lui 2015, adică încă un an şi trei luni. La salariul de 2,5 milioane de euro anual aceasta însemna, teoretic, măcar alte 3 milioane. Probabil că nu aveau cum să-i dea toţi banii, dar la cum îl cunosc pe „Bursuc”, măcar jumătate din cele trei milioane i-au intrat în conturi. Sau e pe cale să-i intre. Petrescu iese întărit financiar din experienţa rusă, dar probabil va accepta greu faptul că l-au trădat jucătorii. Se va gîndi de două ori cînd va fi ofertat din Rusia. Deşi se aude că deja l-a sunat Moscova. Spartak Moscova. Locul 5, unul în urma lui Dinamo… Ar fi o răzbunare? Cînd contul e plin şi te gîndeşti la Premier League, parcă nu mai contează.