News

De ce le-a interzis Nicolae Ceaușescu oamenilor să bea din cea mai pură apă din lume. Unde se află izvorul și ce se întâmplă acum cu el

Conform analizelor microbiologice efectuate de-a lungul deceniilor de mai mulți experți, printre și cei ai lui Nicolae Ceaușescu, apa de la Cascada 7 Izvoare este considerată cea mai pură sursă de apă din România.
22.06.2022 | 15:52
De ce lea interzis Nicolae Ceausescu oamenilor sa bea din cea mai pura apa din lume Unde se afla izvorul si ce se intampla acum cu el
Ceaușescu ar fi interzis accesul în zona din care izvora ”apa nemuririi”. Foto: Fototeca online a comunismului românesc, Facebook / Cascada 7 Izvoare – Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Sunt multe voci care susțin că aceasta este, de fapt, cea mai pură apă din lume. Potrivit bzv.ro, apa de la Cascada 7 Izvoare a fost analizată prima dată în anul 1927, iar rezultatele au arătat că nu conține bacterii.

Și experții lui Nicolae Ceaușescu au analizat apa

Studiile au fost reluate în anii 1930, 1935, în 1980, dar și după 1990. Concluzia unanimă a specialiștilor din România, Franța și Germania a fost de fiecare dată aceeași: apa nu are bacterii.

ADVERTISEMENT

Revenind la Epoca de Aur (n.r. – perioada cuprinsă între 1965 și 1989), trebuie spus că Nicolae Ceaușescu a fost informat la un moment dat despre proprietățile uimitoare ale apei de la Cascada 7 Izvoare.

Apa care curgea în acea zonă a fost supranumită rapid ”apa nemuririi”, astfel că dictatorul a interzis accesul publicului la cascadă. Jurnaliștii sursei citate au notat că măsura a fost luată pentru ca apa de la cascada situată la doar 15 minute de Lacul Scropoasa să fie băută doar de familia Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Conform legendelor, apa cascadei din Munții Bucegi ar fi fost băută chiar și de Zamolxis, considerat de mulți autori români zeul suprem din panteonul geto-dacic.

Cascada 7 Izvoare

Un câmp magnetic ar purifica apa

În ceea ce privește puritatea acesteia, există două teorii. Prima se referă la ”filtrarea” apei datorită unui câmp magnetic pe care îl traversează, iar a doua are în prim-plan un zăcământ uriaș de argint care o purifică.

ADVERTISEMENT

Cascada descoperită cu peste 2.000 de ani în urmă ar fi alimentată de pâraiele unui lac aflat la o altitudine de 1.300 de metri. Chiar specialiștii aleși de Nicolae Ceaușescu ar fi descoperit lacul aflat sub stânca din care izvorăşte cascada. Despre debit s-a spus că ar fi de 4.000 de litri pe secundă.

Cine dorește să ajungă la Cascada 7 Izvoare din Munții Bucegi o poate face cu mașina pe DJ 714, în direcția Moroieni. Ulterior, traseul duce pe un drumul forestier care merge până-n dreptul cascadei.

ADVERTISEMENT

O altă variantă, mai spectaculoasă, dar care este mai solicitantă, este reprezentată de traseele montane care pleacă de la Cheile Zănoagei. Este un traseu montan de dificultate medie, care pornește din comuna Moroieni (județul Dâmbovița). Drumul continuă pe traseul Cheile Zănoagei – Lacul de smarald Scropoasa – Cheile Orzei – Cascada 7 Izvoare.

ADVERTISEMENT