News

De ce liderii AUR sunt indiferenți la șirul de demisii din partid. „Întregul succes al formațiunii nu se datorează decât lui George Simion”

Tot mai mulți parlamentari AUR, dar și apropiați ai partidului, s-au distanțat în ultima vreme de formațiunea politică condusă de George Simion, arătând cu degetul către acesta
06.05.2022 | 17:31
De ce liderii AUR sunt indiferenti la sirul de demisii din partid Intregul succes al formatiunii nu se datoreaza decat lui George Simion
Demisiile din partidul AUR, George Simion. Colaj Fanatik/ Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Mai mulți parlamentari AUR au părăsit partidul, iar alții sunt pe punctul de a o face, pe fondul nemulțumirilor cu privire la modul în care formațiunea politică este condusă de George Simion.

Șir de demisii din AUR

Șirul demisiilor din AUR a început la finalul lunii martie, atunci când deputatul Dănuț Aelenei, fost candidat al lui George Simion pentru șefia partidului, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar acuzând faptul că a primit amenințări cu moartea, puse pe seama luptei interne din partid. „Nu poţi să conduci o ţară, domnule Simion, dacă în interiorul partidului tău faci lucruri ilegale şi nestatutare. În ultimele zile am fost ameninţat verbal că o să fiu călcat de o maşină, dar nu pot demonstra acest lucru. Chiar astăzi asupra mea şi soţiei a avut loc o încercare de atentat pentru care am dovezi”, declara deputatul de Constanța Dănuț Aelenei.

ADVERTISEMENT

Câteva zile mai târziu, alături de Aelenei, conducerea AUR decidea excluderea din partid și a deputaților Nicolae Roman și Ciprian Ciubuc, pe motiv că acțiunile celor trei au dăunat imaginii publice a partidului. Ciprian Ciubuc s-a declarat „revoltat si dezgustat” de comportamentul președintelui partidului, pe care l-a acuzat de ipocrizie după ce ar fi angajat soția unui prieten în biroul de conducere. În urmă cu câteva zile, Ciubuc a lansat un nou atac la adresa lui Simion, acuzându-l că este controlat de Serviciul de Informații Externe. „Șantaj și tactici securiste marca SiEmon, Generalii lui “Dumnezeu” sunt sfetnici buni mai ales acum, când îi pleacă nisipul de sub picioare! Marioneta are nevoie de marionete!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Imediat, o serie de critici similare la adresa lui Simion au venit și din partea deputatului AUR Gheorghe Rusu, care l-a acuzat că a trădat partidul, fiind sedus de „beția puterii”. „Eram pe vremea când alți băgători în seamă nici nu-l cunoșteau! Îl ajutam pentru că atunci credeam în el și în lupta lui! Acum totul s-a schimbat! Bani și interese! Aroganță și manipulare! Restul este un patriotism deșănțat de fațadă! Din păcate, George nu mai este același! Beția puterii i-a venit de hac!”, a scris Rusu pe pagina sa de Facebook, anunțându-și demisia din partid. Acesta nu a mai apucat să facă acest lucru însă pentru că a doua zi conducerea AUR a decis excluderea sa din partid.

ADVERTISEMENT

George Simion nu a fost însă abandonat doar de colegii din Parlament. În urmă cu câteva săptămâni, Anton Pisaroglu, unul dintre consultanții politici ai liderului AUR, a anunțat că rupe colaborarea cu Simion și AUR pe motiv că, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, politica sa „devine periculoasă pentru România”.

„Am evaluat de o perioadă de timp încoace decizia de a mă alătura lui George Simion în calitate de consultant politic pe probleme de relații internaționale. Din păcate, am ajuns la concluzia că această colaborare nu mai poate continua, atât din motive de diferențe ideologice, cât și din cauza unor discrepanțe care țin de convingerile personale, aspecte care s-au relevat pe măsura apropierii de partid”, a scris Pisaroglu pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Zilele trecute, europarlamentarul PNȚCD, Cristian Terheș, a declarat că recent a purtat o „discuție exploratorie” cu șapte parlamentari AUR care doresc să plece din partid. „Ei doreau să plece din AUR, dar grupul e mai mare. Înțeleg că au ceva probleme interne. Oamenii vor să plece în altă parte”, a spus acesta pentru G4media. O zi mai târziu, președintele PNȚCD anunța excluderea din partid a lui Terheș pentru neplata cotizației de membru.

AUR rămâne un partid de lider

Analiștii politici sunt de părere că, în ceea ce privește efectul imediat al acestor plecări asupra partidului, acesta va fi unul minim. AUR este un partid de opoziție, în mare parte izolat de către celelalte formațiuni politice, deci aici impactul va fi ca și inexistent. În ceea ce privește perspectivele electorale, potrivit specialiștilor, AUR rămâne un partid de lider, atât succesul din alegerile parlamentare din 2020, cât și actualul succes din sondajele de opinie, datorându-se în cvasi-totalitate lui George Simion.

ADVERTISEMENT

„Nu cred că în momentul de față aceste demisii au un impact negativ asupra partidului. AUR este un partid de lider sau dacă nu doar de lider, atunci și unul de fructificare a revoltei a unei părți din populație. În contextul acesta, structurile de partid sunt mai puțin importante. AUR poate avea de pierdut în cazul în care mai mulți membri părăsesc partidul sau în cazul în care structurile lor nu se construiesc în special în cazul alegerilor locale. Acolo structurile unui partid încep să conteze, pentru că nu mai este vorba de lideri foarte mult și de mesajul național, cât de oamenii de la nivel local care candidează”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

De altfel, în ultimele luni, perioadă care a coincis atât cu finalul pandemiei COVID cât și cu războiul din Ucraina, scorul AUR din sondaje a scăzut constant, ajungând de la un procent de circa 20% la începutul anului până la 12%, în ultimul sondaj CURS realizat la cererea PNL. Profesorul Cătălin Avramescu este de părere că aceste tensiuni interne în rândul partidului apar chiar în momentul în care partidele scad în sondaje iar deputații și senatorii nu mai sunt siguri de viitorul lor.

„La noi în țară, candidații nu ajung pe o listă de partid pentru că cred în ceva, într-un program, ideologie sau doctrină. Putem observa că AUR nu s-a definit niciodată din perspectiva unei anumite ideologii politice. Are un discurs destul de precis. Se pare că urăsc pe toată lumea în afară de ei însăși. Evident că cei care au ajuns pe liste nu sunt acolo din cauza unor convingeri, ci din cauza unor interese. Iar parlamentarii, orice s-ar spune despre ei, nu sunt oameni care să nu aibă simțul învârtelii. Ei nu o să aștepte să se termine mandatul, să ajungă cu câteva zile înainte de acest moment pentru a vedea ce aranjamente își fac pentru următorul ciclu parlamentar.

Mecanismul listelor face ca un partid să aibă un contingent destul de bine precizat în Parlament, dacă ai 20% știi și cam câte locuri vor reveni partidului, și știindu-ți și locul pe listă, pentru că partidele sunt organizate ierarhic, atunci fiecare cam știe unde este pe listă. Și în afară de lideri, care sunt siguri că vor fi în topul listei, ceilalți cam tremură. Și când partidul o ia în jos în sondaje, putem observa cum fiecare parlamentar, atunci când linia roșie ajunge la el, începe să tremure, încep să aibă revelații, încep să constate că liderul e rău, că partidul a trădat, etc..”, a declarat pentru FANATIK Cătălin Avramescu, lector universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Potrivit acestuia sistemul electoral din România, în care alegătorii votează o serie de liste închise stabilite de către partidele politice, dă posibilitatea ca unii lideri ce controlează aceste liste să poată conduce autoritar partidele din care fac parte. „Acest sistem transformă partidele românești în ierarhii centralizate, în oligarhii foarte concentrate. Și ai liderul partidului și doi trei oameni în jurul său care ajung să decidă tot în partid, și avem nenumărate exemple, nu doar la AUR. În acest sistem cu liste electorale blocate, de vreme ce liderul decide discreționar cine e în vârful listei, liderul creează practic o zonă de imunitate completă pentru el și pentru apropiații săi. Simion are posibilitatea de a conduce discreționar partidul tocmai pentru că el nu trebuie să dea socoteală nimănui, nu trebuie să fie ales în urma unor alegeri primare ca în SUA. Există o listă și o ștampilă, iar lista o face omul cu ștampila, e simplu”, a mai precizat acesta.

Consultantul Adrian Zăbavă este de părere că principalul pericol ar fi pentru AUR o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024.

„AUR, la fel ca și USR în anumite situații, poate avea de pierdut în cazul comasării alegerilor, de care se vorbește sau de care s-a vorbit în urmă cu ceva timp. Dacă alegerile parlamentare și cele locale vor fi în același timp, atunci e clar că partidele cu foarte mulți primari, în speță PNL și PSD, vor fi foarte avantajate. Atunci, într-o situație de genul acesta, AUR poate avea de pierdut dacă structurile lui nu sunt puternice și asta se poate întâmpla dacă mulți parlamentari sau membri de la nivel local sunt nemulțumiți de modul în care este condus partidul și aleg să facă altceva. Din punct de vedere electoral nu cred însă că partidul are de pierdut de pe urma acestor plecări.

Nu acești oameni au făcut ca AUR să ajungă la scorul electoral pe care-l are, așa cum nu acești oameni și-au câștigat locul în Parlament. Partidul prin mesajul său și prin liderul său, în principal George Simion, mai puțin prin alte figuri, a câștigat procentele de la alegerile parlamentare și au în momentul de față o cotă de încredere destul de importantă”, a declarat acesta pentru FANATIK.

Revoluție internă tipică pentru un partid nou

Pe de altă parte însă, analiștii politici sunt de părere că aceste lupte interne sunt normale pentru un partid nou. De altfel, ultimele demisii nu sunt un fenomen nou în partid. Cea mai sonoră excludere a fost cea a senatoarei Diana Șoșoacă, în luna februarie a anului trecut, după o serie repetată de ieșiri conspiraționiste în contextul pandemiei COVID ce monopolizau modul în care partidul apărea în presă. De asemenea, în ultimele luni, au existat indicii cu privire la tensiuni între George Simion și ceilalți doi lideri marcanți ai partidului, Claudiu Târziu și Sorin Lavric, fiind zvonuri că aceștia din urmă ar fi dorit chiar excluderea lui Simion din partid.

„Eu cred că este un lucru absolut normal și de așteptat. Atunci când puterea pare peste capacitatea organizației de a o duce, ca să zic așa, apare conflictul. Și acest lucru s-a întâmplat în multe cazuri și la nivelul USR-ului, inclusiv la nivel central. Să nu uităm că după intrarea în Parlament USR a trecut prin marea schismă în urma căreia Nicușor Dan a plecat din partid. Acel lucru a fost tot o consecință a modului în care o organizație politică, în speță USR la vremea aia, a căpătat putere politică și pe seama acelei puteri politice au început să existe disensiuni și contre pentru câștigarea puterii în interior. Același lucru se întâmplă în momentul de față și la AUR.

Îmi imaginez că unii parlamentari, unii conducători ai organizațiilor locale își imaginează că ar trebui să aibă ceva de zis asupra modului în care este condus partidul și își imaginează că ar trebui să li se cuvină parte din puterea asta pe care AUR o are și beneficiile care vin odată cu ea, însă cred că George Simion este genul de lider care nu vede lucrurile la fel. Și în cazul de față pot spune, între ghilimele, că are și dreptate. Așa cum spuneam anterior, succesul AUR de la alegerile parlamentare și actualul succes prezumtiv electoral pe care-l vedem în sondaje nu se datorează decât lui George Simion și, să zicem, unei alte mâini de oameni, dar nu partidului în sine, nu organizațiilor în sine, nu parlamentarilor, nu președinților de organizații locale nu membrilor și așa mai departe. În consecință, între ghilimele, îi dau dreptate când nu vrea să împartă puterea pe care până la urmă el a câștigat-o”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Potrivit acestuia, tensiuni serioase ar putea apărea în partid odată cu apropierea de momentul electoral 2024, și în special pe fondul formării unor două tabere importante, conturate în jurul lui Simion, pe de o parte, și Claudiu Târziu, de cealaltă parte.

„De aici o să tot apară conflicte odată cu apropierea anului electoral 2024, atunci când se va împărți din nou puterea, când vom avea o bătălie pentru listele electorale, pentru candidaturi și așa mai departe. Până acum nu am avut un conflict intern puternic în cadrul AUR, cu excepția unor anumite discuții înainte de congres când am crezut că George Simion va fi contracandidat de Claudiu Târziu, însă până la urmă au văzut că nu era momentul potrivit pentru o confruntare directă între cei doi și au căzut la înțelegere și au fost parte a aceleiași echipă. 

Cred însă că odată cu apropierea de 2024, în funcție de ce se va întâmpla atât în interiorul AUR cât și pe scena politică românească, există posibilitatea unui conflict intern mai semnificativ decât aceste mici discuții pe care le vedem acuma. Și conflictul mai semnificativ ar fi cel în care două tabere diferite s-ar putea coagula în jurul lui Simion și, respectiv, Claudiu Târziu”, a mai precizat Adi Zăbavă.

ADVERTISEMENT