Life

De ce mâncarea din avion este foarte condimentată. Strategia pe care puțini o cunosc

Care este adevăratul motiv pentru care mâncarea este condimentată intens în avion. Mulți au observat acest detaliu, dar nu știau explicația.
14.04.2025 | 17:22
De ce mancarea din avion este foarte condimentata Strategia pe care putini o cunosc
De ce se condimentează intens mâncarea din avion. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Masa servită în avion nu este, de regulă, un moment prea așteptat de pasageri, mai ales că mulți observă gustul puternic condimentat al preparatelor. Practica este comună în rândul companiilor aeriene și are un motiv bine stabilit în spate. Explicația care îi surprinde pe mulți.

De mâncarea din avion este mai condimentată decât de obicei

Este posibil să fi observat faptul că mâncarea din avion este mai sărată, intens condimentată sau, pur și simplu, diferită față de cea cu care suntem obișnuiți. Lucrul acesta nu este deloc întâmplător, ci reprezintă o strategie bine gândită a companiilor aeriene.

ADVERTISEMENT

La altitudini mari, mai ales în interiorul cabinelor presurizate, gustul și mirosul au de suferit, motiv pentru care și cafeaua este evitată, adesea, de pasageri. Aerul uscat și presiunea mai mică scad sensibilitatea papilelor gustative cu până la 30%.

În plus, nivelul scăzut de umiditate din cabină – în jur de 12%, similar cu cel dintr-un deșert – afectează receptorii olfactivi, care joacă un rol esențial în perceperea aromelor din mâncare.

ADVERTISEMENT

Mai exact, mâncarea din avion pare să nu aibă gust, în comparație cu cea de la sol. În schimb, gusturile intense – picant, acid sau umami – cum ar fi cele din sosul de soia, roșii, ciuperci sau brânzeturi maturate, rămân mai pronunțate și par mai bine echilibrate în timpul zborului.

Strategia companiilor aeriene

Ca să compenseze lipsa de gust resimțită la altitudine, mâncarea din avion este gătită cu mai multe condimente decât în mod obișnuit. Pe lângă plantele aromatice, se adaugă și o cantitate mai mare de sare.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se petrece nu numai pentru a da preparatelor un gust mai bun, dar și pentru a compensa pierderea gustului. De aceea, anumite linii aeriene, precum Lufthansa sau Singapore Airlines, au contracte cu bucătari specializați în știința gustului, angajați pentru a testa mâncarea în cabine presurizate simulate.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, tot mai multe companii aeriene au început să ofere meniuri inspirate din bucătării internaționale, cu influențe asiatice, mediteraneene sau sud-americane. Acestea conțin ingrediente bogate în umami, care pot oferi o experiență culinară plăcută chiar și la altitudini înalte, notează shtiu.ro. 

Tags: