Te-ai întrebat vreodată de ce membrii echipajului din avion stau cu mâinile sub coapse la aterizare? Deși poate părea ceva pur întâmplător, această poziție are o explicație logică.
În timpul călătoriei cu avionul, atât pasagerii, cât și echipajul trebuie să respecte anumite reguli de siguranță. Acestea trebuie respectate încă de la urcarea în avion și până când are loc aterizarea.
Poate ai observat, dacă ai călătorit cu avionul, că membrii echipajului de la bord își țin mâinile sub coapse sau pe genunchi în timpul aterizării. Există un anumit motiv pentru care se practică acest gest.
Riscul unui incident este mai mare în timpul aterizării decât în alte faze ale zborului, motiv pentru care echipajul trebuie să fie bine pregătit, în caz de orice.
Dacă mâinile sunt ținute sub coapse în cazul unei opriri bruște sau chiar a unui impact violent al aeronavei, riscul ca membrele să fie aruncate incontrolabil este mai mic, notează shtiu.ro.
Totodată, membrii echipajului adoptă această poziție pentru a putea acționa rapid în cazul în care e nevoie de evacuare. Atunci când mâinile lor sunt poziționate în acest fel, se pot ridica rapid pentru a-i îndruma pe pasageri spre ieșirile de urgență, fără a pierde timp prețios.
Dacă are loc o aterizare de urgență, obiectele din cabină pot fi proiectate cu forță din cauza impactului. Dacă mâinile sunt sprijinite pe genunchi sau pe coapse, se reduce riscul de suferi răni la încheieturi.
“Scopul este de a menține corpul într-o poziție rigidă, astfel încât, dacă a existat vreun impact de la o urgență neplanificată, corpul să e mai puțin afectat. Această poziție limitează mișcarea corpului, astfel încât există mai puține șanse de rănire în cazul unui impact”, a explicat un însoțitor de bord pentru Daily Mail.
Membrii echipajului de cabină urmează protocolul strict de siguranță pe care îl impun autoritățile aviatice internaționale. Printre regulile impuse se numără și aceea de a respecta această poziție în timpul aterizării.
Poziția cu mâinile sub coapse a fost testată înainte de a fi stabilită. Specialiștii au considerat că este cea mai eficientă pentru a proteja echipajul în situațiile de urgență.