Albinele sunt unele dintre cele mai harnice insecte, dar puțini știu despre ele că mor după ce înțeapă un om. Deși mulți ne temem de acul lor, căci ne poate fi fatal, iată că actul în sine este foarte periculos și pentru viața acestora. Cum este posibil așa ceva?
În spatele motivului din care albinele se sting la scurt timp după ce au înțepat o persoană se află o realitate sumbră. Până la deces insecta poate rămâne blocată, precum o stare de paralizie. Specialiștii au o explicație care te poate întrista.
Într-un videoclip pe pagina de TikTok @footdocdana este precizat de ce albinele nu mai supraviețuiesc în urma unei înțepături. Motivul este că se produce o smulgere din corpul albinei, ceea ce provoacă o durere insectei, una atât de mare, încât ajunge să nu-i mai facă față.
Dacă la om înțepătura poate fi tratată de cele mai multe ori, chiar cu un banal compres cu apă rece și gheață, în cazul albinelor se pune din start problema de moarte. Drept urmare, o persoană trebuie să aibă grijă nu doar să nu fie înțepată de albină, ci și să o protejeze la rândul ei, potrivit The Mirror.
Spre deosebire de albine, viespile supraviețuiesc. Ele pot înțepa de mai multe ori pe cineva, căci nu li se va întâmpla nimic. Dacă ați fost înțepat de acestea sau de albine un prim pas este să aplicați compres sau cremă cu hidrocortizon sau loțiune de calamină pentru a atenua roșeața, mâncărimea sau umflarea.
”Dacă mâncărimea sau umflarea este deranjantă, luați un antihistaminic oral care conține difenhidramină (Benadryl) sau clorfeniramină. Evitați zgârierea zonei înțepături. Acest lucru va agrava mâncărimea și umflarea și va crește riscul de infecție.”, mai este specificat pe pagina de TikTok indicată.
Dacă observați că reacția în urma înțepăturii este destul de dureroasă trebuie să vă prezentați la medic neapărat. Nu ezitați să faceți asta, căci situația se poate agrava, mai ales dacă ați fost înțepat în timp ce vă îngrijeați de stupul unor albine sau viespi.
”Statisticile spun că 5-7% dintre oameni vor suferi de-a lungul vieții o reacție alergică severă în urma unor înțepături de insecte. Cele mai multe persoane se vor confrunta, însă, cu o reacție alergică ușoară până la moderată, sub formă de umflarea și înroșirea zonei afectate.
Un procent foarte mic de oameni necesită intervenție medicală de urgență. Albinele, viespile și furnicile de foc provoacă cel mai frecvent reacții alergice sistemice, care se răspândesc pe tot corpul, inclusiv pielea și sistemul respirator”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.