News

”De ce mor oamenii vaccinați?” Explicațiile medicului Mihai Craiu

Explicațiile medicului Mihai Craiu în cazul persoanelor vaccinate care au decedat.
10.10.2021 | 18:46
De ce mor oamenii vaccinati Explicatiile medicului Mihai Craiu
ADVERTISEMENT

Medicul pediatru Mihai Craiu a încercat să răspundă la una dintre cele mai importante întrebări din valul 4 al pandemiei: de ce mor persoanele vaccinate?

În ultima perioadă au crescut îngrijorările privind decesele în rândul celor vaccinați cu schemă completă împotriva Covid-19. În ultimele 48 de ore, 43 de persoane vaccinate au decedat.

ADVERTISEMENT

„De ce mor oamenii vaccinați? Este o grijă care se regăsește într-o multitudine de întrebări care vin și către mine, ca medic pediatru”, spune Mihai Craiu, conform Libertatea. 

Explicațiile medicului Mihai Craiu privind decese persoanelor vaccinate împotriva Covid

„Răspunsurile imune în fața aceluiași vaccin, presupunând că el ar fi unul singur, și acela ideal – pentru că, de fapt, în UE și în România a fost folosit până în acest moment și vaccinul Johnson & Johnson, care are din start o eficacitate în studiile clinice un pic mai mică față de vaccinurile Moderna și Pfizer – sunt diferite.

ADVERTISEMENT

Deci, avem vaccinuri diferite, avem răspunsuri imune diferite și avem, prin definiție, un deziderat. Aspirăm să protejeze cât mai mult, dar nu 100%”, a explicat medicul pediatru.

Mihai Craiu afirmă că un alt argument care explică ”agravarea, respectiv posibilul deces al celor vaccinați cu schemă completă, este legat de comorbidități”.

ADVERTISEMENT

Medicul amintește că prezența bolilor este un facator care influențează performanța vaccinurilor.

Mihai Craiu: ”Producția de anticorpi este diferită în funcție de cât poate corpul tău”

Medicul explică că „poți fi vaccinat cu schemă completă, dar dacă ai 85 de ani sau ai făcut radioterapie pentru cancer sau ai imunodeficiență congenitală, respectiv SIDA, sau ai diabet și ești dializat, este foarte probabil să răspunzi mai prost decât o persoană de aceeași vârstă cu tine sau decât aceeași persoană care are diabet, dar care n-are și insuficiență renală și nu face dializă.”

ADVERTISEMENT

Bilanțul din 8 octombrie, unul record pentru România, a indicat 385 de decese de COVID-19, din care 33 de oameni vaccinați.

Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 38 și 86 de ani. Dintre aceștia, 32 prezentau comorbidități.

O zi mai târziu, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 282 de morți, dintre care 10 erau vaccinați cu schema completă.

ADVERTISEMENT
Tags: