Semiluna apare frecvent pe steagurile țărilor musulmane. Unde își are originea acest simbol, de fapt?
Simbolul alcătuit din stea și semilună este des întâlnit pe steagurile unor țări islamice, precum Turcia, Malaezia sau Pakistan. De asemenea, poate fi văzut pe acoperișul lăcașurilor sau chiar purtat pe un lanț la gât. Cu toate acestea, originea sa nu este legată de religia musulmană, așa cum se crede adesea, ci au o istorie mult mai veche.
Deși mulți asociază steaua și semiluna cu Islamul, istoricii subliniază că acestea erau de fapt emblema Imperiului Otoman, nu a întregii lumi islamice, conform unei postări pe blogul Introducere-la-islam.
Istoria acestui simbol este mult mai veche decât se crede, datând din perioada timpurie a civilizației Sumeriene. Inițial, era asociat cu zeități ale Soarelui și Lunii, fiind atestat încă din anul 2100 î.Hr.
De-a lungul timpului, simbolul a fost legat de diverse zeități, precum Tanit sau Diana. Mai apoi, a fost preluat pe drapelul de luptă al Dinastiei Otomane.
Este important de menționat că în Coran nu există nicio referire la acest simbol. Mai mult, steagul Profetului Muhammad era alb-negru și purta inscripția “Cu ajutorul lui Allah” (Nasr um min Allah).
De fapt, Islamul are puține simboluri tradiționale, iar steaua și semiluna nu sunt recunoscute oficial ca simboluri islamice de către comunitatea musulmană.
Asocierea acestui simbol cu Islamul se datorează mai degrabă răspândirii culturale și expansiunii Imperiului Otoman, care a dominat o mare parte a lumii islamice.
Se spune că turcii au împrumutat simbolul semilunii din Constantinopolul cucerit. Legenda zice că, după capturarea orașului, sultanul Mahomed al II-lea a avut un vis revelator în care o semilună lumina întregul său imperiu. Inspirat de această viziune, conducătorul otoman a decis să adopte acest simbol grecesc ca emblemă oficială, notează atlas-geografic.net.
Influența acestui simbol s-a extins rapid dincolo de sfera religioasă. Semiluna a început să apară nu doar pe moschei, ci și pe acoperișurile clădirilor administrative, pe monede și în alte contexte.
Imperiul Otoman, fiind foarte influent în Orient, a răspândit simbolul semilunii pe scară largă. Astfel, acesta a ajuns să fie asociat cu Islamul, deși nu are legătură cu originile religiei sau cu învățăturile sale tradiționale.