Motivele pentru care se produce înecarea atunci când mâncăm sunt dintre cele mai diverse. Există, însă, și câteva afecțiuni care au legătură cu înecul și cu tusea ce urmează acestuia.
Atunci când mâncăm, indiferent de preparat, foarte importantă este masticația. În momentul în care alimentele sunt mestecate cât și cum trebuie, aici având o mare importanță și dantura, acestea ajung într-o stare potrivită în stomac, trecând prin esofag, acesta fiind împărțit în două: laringe și trahee.
Există, însă, și unele momente, când epiglota nu se închide cum trebuie, iar atunci mâncarea poate ajunge ori pe calea faringelui, ori pe trahee, lucru care duce la înec. Atunci apare și tusea puternică, reacție normală a organismului în încercarea de a elimina fragmentele alimentare ajunge pe calea greșită.
„Ar trebui să mâncăm lent și să mestecăm foarte bine, ar trebui să fim atenți la dantură, nu ar trebui să bem foarte mult înainte și în timp ce mâncăm. Oricare dintre ele poate fi un factor de risc. Atunci când mestecăm, vorbim, se poate ajunge și la aspirația corpului străin, evident că poate fi o tuse iritativă inițial. Dacă se intervină înainte de faza de obstrucție totală, încurajăm pacientul să tușească, îl batem pe spate, se poate ajunge la mobilizarea corpului străin pentru ca pacientul să respire”, explică medicul urgentist Tudor Ciuhodaru, pentru FANATIK.
Sufocarea poate apărea în momentul în care bucata sau bucățile alimentare nu pot fi eliminate din căile respiratorii. În urma blocării căilor respiratorii, nici creierul nu mai primește oxigen, iar pacientul își pierde cunoștința. În lipsa unor manevre specifice, persoana în cauza poate muri în doar câteva minute. De asemenea, persoanele cu antecedente medicale cardiace pot suferi și un infarct din cauza înecului.
„Rapiditatea intervenției este esențială, peste 4-5 minute de hipoxie, adică creier fără oxigen, creierul nostru nu mai este ce-a fost înainte. Obstrucție de căi aeriene înseamnă o oxigenare proastă și a creierului, și a inimii, și în agitație se poate ajunge și la infarct. La un pacient cu patologie preexistentă nu este exclus, mai degrabă face infarct decât aspirație de corp străin. Deci nu se exclud una pe alta.
În România, la fiecare 30 de minute se moare de infarct. Multă lume nu recunoaște semnele specifice. Cel mai adesea sunt simptomele care dor: doare epigastrul, zicem că e de la masă, cele osteoarticulare, cele respiratorii, respirație sacadată. Educația face diferența. Două mâini goale pot salva o viață. Adică să faci compresii toracice externe , peste 100 pe minute, câștigi timp, măcar până vine Salvarea”, mai afirmă medicul primar urgentist.
Atunci când alimentele nu blochează traheea, dar nici nu se reușește să fie eliminate prin tuse, fragmentele pot ajunge în plămâni, ducând la apariția unei forme grave de pneumonie.
Potrivit experților de la Harvard, lichidele sunt cu mult mai periculoase decât alimentele solide, căci ele se înghit rapid, iar procesul de eliminare este mult mai dificil. Așadar, atenția sporită în momentul ingerării, masticației și deglutiției este foarte importantă.