Fotbal intern

De ce nu a mai repetat România U21 semifinala de la EURO 2019! Patru motive care au dus la o eliminare dureroasă, deşi nu am pierdut

31.03.2021 | 09:34
De ce nu a mai repetat Romania U21 semifinala de la EURO 2019 Patru motive care au dus la o eliminare dureroasa desi nu am pierdut
ADVERTISEMENT

România U21 a ratat calificarea în sferturile de finală de la EURO 2021, după 0-0 cu Germania, şi nu a mai repetat performanţa din 2019, când tineretul ieşea din faza grupelor. FANATIK îţi prezintă patru motive pentru eliminarea dureroasă de la turneul final din Ungaria şi Slovenia.

În urmă cu doi ani, la EURO 2019, România U21 surprindea şi reuşea calificarea în semifinale, dintr-o grupă cu Franţa, Anglia şi Croaţia. Acum, la turneul final din Ungaria şi Slovenia, tricolorii au avut din nou o grupă grea, au reuşit rezultate bune, dar rămân acasă după trei meciuri.

ADVERTISEMENT

De ce nu a mai repetat România U21 performanţa de la EURO 2019: banca de rezerve nu a adus niciun plus în cele trei meciuri

România U21 a marcat trei goluri la EURO U21 2021, iar toate reuşitele au venit din partea jucătorilor care au pornit partidele din postura de titulari. Rezervele nu au adus niciun plus pe plan ofensiv, în timp ce acum doi ani au făcut diferenţa, în special în meciul cu Anglia U21.

La EURO 2019, Florinel Coman, intrat pe teren în minutul 63 al meciului cu Anglia, a fost decisiv în a doua victorie a tricolorilor la turneul final. Vedeta celor de la FCSB scotea penalty-ul din care Puşcaş deschidea scorul şi înscria o dublă pe final, goluri care au făcut diferenţa în faţa englezilor. Anterior, Adrian Petre intra pe final în partida cu Croaţia şi marca ultimul gol al tricolorilor.

ADVERTISEMENT
  • 4 goluri a marcat România U21 la EURO 2019 cu ajutorul jucătorilor veniţi de pe bancă

Nici nu a avut prea multe variante Adrian Mutu

EURO U21 2021 s-a disputat în aceeaşi perioadă cu meciurile naţionalei în preliminariile CM 2022. Turneul final din Ungaria şi Slovenia a fost sacrificat pentru ţelul cel mare, calificarea la Mondialul din Qatar, iar patru fotbalişti au ratat competiţia continentală.

Mirel Rădoi i-a chemat la naţionala mare pe Ianis Hagi, Dennis Man, Valentin Mihăilă şi Florinel Coman, toţi eligibili pentru selecţionata de tineret. Cu cei patru în lotul României U21, titulari la turneul final, Adrian Mutu ar fi avut cu totul alte variante pe banca de rezereve.

ADVERTISEMENT

“Nu mi-a fost teamă în repriza a doua, am renunțat la mijlocașii defensivi, i-am introdus pe Ciobanu și Moruțan, plus Tavi Popescu. Cred că am introdus tot ce aveam pe bancă, altceva nu mai aveam” – Adrian Mutu, după Germania – România 0-0

Atacanţii nu au existat la EURO U21 2021

La turneul final din 2019, România U21 a avut trei atacanţi în lot: Andrei Ivan, Adrian Petre şi George Puşcaş. Ultimii doi au înscris la turneul final de acum doi ani, iar atacantul lui Reading a reuşit chiar să fie al doilea cel mai bun marcator al competiţiei, cu 4 reuşite.

Doi ani mai târziu, Adrian Mutu s-a bazat pe doi atacanţi: Adrian Petre şi George Ganea. Zero goluri în trei meciuri pentru oamenii care trebuiau să înscrie. Primul a deviat mingea la golul marcat de Paşcanu cu Ungaria, când a şi ratat o ocazie uriaşă pe final. Al doilea a ieşit în evidenţă doar prin faptul că a luat două cartonaşe galbene şi a ratat duelul cu Germania.

ADVERTISEMENT

Adrian Mutu a avut şi ghinion înainte de turneul final din Ungaria şi Slovenia. Valentin Costache, autorul golului care  ne-a dus la Europene, a ratat competiţia după ce s-a infectat cu COVID-19, iar strategia selecţionerului era făcută cu fotbalistul lui CFR Cluj în atac.

Notele FANATIK pentru atacanţii României U21 la EURO 2021

Reacţie târzie a lui Adrian Mutu la EURO 2021

Cu o bancă de rezerve subţire, Adrian Mutu a avut reacţii târzii în cele trei meciuri de la EURO U21 2021. În remiza cu Olanda, prima schimbare a făcut-o abia în minutul 72, când l-a scos pe Alex Măţan şi l-a introdus pe Răzvan Oaidă. De altfel, la partida de debut în turneul final, selecţionerul a mai folosit alte două schimbări (Petre în locul lui Ganea şi Itu în locul lui Moruţan).

Situaţia s-a repetat în meciul cu Ungaria, când din nou a efectuat doar trei schimbări, prima în minutul 61. Cu Germania, Adrian Mutu a făcut prima înlocuire imediat după pauză, când l-a scos pe Itu şi l-a introdus pe Ciobanu.

“Eu nu pot să spun că am pierdut calificarea, nu o văd ca pe o înfrângere totală, pe noi nu ne-a învins nimeni, poate dacă intrau mingile alea două din meciul cu Olanda, discutam altceva” – Adrian Mutu

Ce jucători au rămas pe bancă la naţionala României în meciul cu Germania

  • Aioani, Eşanu (ambii portari), Cîmpanu, Boboc, Chindriş, Opruţ

Diferenţă mare între EURO 2019 şi EURO 2021 la şuturi pe poartă

EURO 2019

  • 7 şuturi pe poartă în România – Croaţia 4-1
  • 9 şuturi pe poartă în România – Anglia 4-2
  • 0 şuturi pe poartă în România – Franţa 0-0
  • 6 şuturi pe poartă în România – Germania 2-4

EURO 2021

  • 6 şuturi pe poartă în România – Olanda 1-1
  • 5 şuturi pe poartă în România – Ungaria 2-1
  • 2 şuturi pe poartă în România – Germania 0-0
ADVERTISEMENT
Tags: