Life

De ce nu ai voie să fumezi după o extracție. Care este realitatea din spatele acestui sfat

Motivul din care fumatul nu este permis după o extracție dentară. Realitatea dură din spatele acestui sfat al medicilor.
09.10.2022 | 08:27
De ce nu ai voie sa fumezi dupa o extractie Care este realitatea din spatele acestui sfat
Ce spun stomatologii despre tigara dupa extractia dentara. Sursa foto: Soladent, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După o extracție dentară trebuie să respectăm o serie de recomandări ale medicilor stomatologi, astfel încât să nu ne punem în pericol sănătatea. Printre acestea se află și interzicerea temporară a fumatului.

Lucruri interzise după o extracție dentară. De ce nu ai voie să fumezi

O extracție dentară este un proces prin care se scoate un dinte, o măsea sau un molar de minte care ne provoacă durere sau sunt pe punctul de a cădea. În zona unde s-a intervenit va rămâne o urmă, care trebuie să se recupereze.

ADVERTISEMENT

După o extracție, pacientul va ieși din cabinetul medicului cu un pansament pe partea afectată (care se ține timp de o oră-n.r) și sunt interzise, timp de o zi, următoarele:

  • Fumatul,
  • Băuturile alcoolice,
  • Băuturile reci sau foarte calde,
  • Băuturile acidulate,
  • Gura nu se clătește decât seara, înainte de culcare, dar și atunci foarte puțin pentru a nu răni partea afectată,
  • Produsele alimentare tari,
  • Mâncatul pe partea extracției.
ADVERTISEMENT

De altfel, tot seara, la câteva ore după extracție, înainte de culcare este permis spălatul pe dinți, dar să se facă cu prudență. În următoarea zi, la fel sunt interzise produsele menționate.

O altă recomandare este ca pacientul să nu se urce la volan după extracție, deoarece anestezia poate oferi o stare de somnolență. Tot anestezia poate face ca durerea ulterioară intervenției să nu se simtă preț de câteva ore.

ADVERTISEMENT

Dacă începeți să simțiți durere acolo unde ați avut problema, puteți aplica un compres cu apă rece sau gheață pe obraz sau pastile indicate de medic. Nu luați altele decât cele prescrise, deoarece vă puneți în pericol sănătatea.

Care sunt consecințele fumatului după o extracție dentară. Unele afecțiuni pot duce chiar la deces

Concret, doctorii spun că este important să așteptați să treacă 72 de ore, până să vă reapucați de fumat. Dacă nu vă puteți abține, o puteți face dar foarte scurt și cu grijă. Altfel, puteți suporta următoarele consecințe:

ADVERTISEMENT

-Toxinele chimice din fumul de țigară se așază pe gaura rămasă după extracție și pot întârzia vindecarea sau pot provoca complicații grave precum inflamație sau alveolita uscată,

-Fumatul poate crește intensitatea durerii ulterioare extracției, care se poate răspândi pe întreaga parte a feței și nu permite deschiderea gurii în mod normal. În astfel de cazuri se pot lua analgezice, precum: Nurofen, Ketonal, Paracetamol, sau Ketonal Forte +.

-Din cauza alveolitei uscate puteți avea un miros foarte neplăcut în gură. Mai mult, atunci când fumați, prin mecanimsul de aspirație a fumului se poate expulza cheagul de sânge format,

-Poate apărea osteomielita. Această este o inflamație purulentă a țesutului osos, fiind foarte gravă. Netratată corespunzător, poate cauza decesul.

Și țigările electronice sau narghileaua sunt interzise după extracție în intervalul precizat. Din cauza fumului și a aburului încălzit se irită țesuturile moi și se determină reapariția sângerărilor.

Având în vedere toate acestea, medicii mai consideră că este un bun prilej pentru unii de a se lăsa de fumat. Aici, depinde însă și de voința pacientului.

În cazul în care vor apărea complicații severe, nu ezitați să mergeți la doctor. Acesta vă poate ajuta să treceți peste obstacol, mult mai bine decât ar face-o niște medicamente.

ADVERTISEMENT