Life

De ce nu ai voie să mănânci lactate după o extracție. Ce se întâmplă la câteva ore după vizita la dentist

Extracția nu este tocmai o procedură plăcută, însă atunci când este nevoie de ea, nu putem să mai dăm înapoi. Ce facem însă după o extracție? Sunt câteva reguli importante.
25.10.2022 | 00:37
De ce nu ai voie sa mananci lactate dupa o extractie Ce se intampla la cateva ore dupa vizita la dentist
De ce nu ai voie să mănânci lactate dupa extracţie- Alimentele interzise după o extracție. Sursă foto: Dreamstime
ADVERTISEMENT

După extracția dentară, cel mai probabil medicul stomatolog îți va da câteva indicații. Există câteva simptome neplăcute care pot urma apoi, precum învinețirea, sângerări ușoare și poate chiar și durere.

De ce nu ai voie să mănânci lactate dupa extracţie. Sfatul dentiştilor

Nu trebuie însă să te îngrijorezi, pentru că este normal după o astfel de intervenție. Trebuie însă să ții cont de trei sfaturi extrem de importante, în primele ore după procedură.

ADVERTISEMENT

Primul dintre ele este clătirea. Conform specialiștilor din domeniu, gura nu se clătește în primele 12 ore de la extracția dentară. De asemenea, este interzisă atingerea locului extracției.

Cel de-al treilea sfat extrem de important după o extracție este alimentația. Probabil nu știai până acum, însă lactatele sunt strict interzise după o astfel de procedură.

ADVERTISEMENT

Deși la prima vedere, iaurtul, dar și laptele nu au o textură groasă și par a fi prietenoase și ușor de consumat, ele conțin lactoză, ingredient care poate împiedica vindecarea extracției și de asemenea pot favoriza apariția infecțiilor.

Acesta este și motivul pentru care cei mai mulți medici stomatologi nu recomandă în niciun caz consumarea lactatelor în primele 72 de ore de la procedură.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în industria laptelui se mai folosesc în prezent și anumite culturi de bacterii care au ca scop coagularea laptelui. Acest lucru se aplică în cazul iaurtului, a brânzei, dar și a smântânii.

Ce fac mai exact aceste ingrediente? Ele pot interfera cu procesul de coagulare a sângelui, deci este mai bine să fie evitate. Există însă înlocuitori care se găsesc ușor în comerț.

ADVERTISEMENT

Un exemplu este laptele de cocos, de soia, de migdale și chiar și cel de ovăz. Pot fi găsite fie la hipermarketuri, fie la plafar și fac parte din lista de alimente permise după o extracție.

Alimentele interzise după o extracție

Lista alimentelor interzise este însă una cu mult mai mare. În primele 72 de ore de la extracție, specialiștii nu recomandă consumul de alimente tari, precum biscuiți, dar și carne.

De asemenea, este interzis consumul de alcool, dar și de băuturi carbogazoase. Alimentele iuți sunt și ele pe lista celor interzise. În primele 72 de ore de la extracție, dentiștii nu recomandă nici consumul de băuturi fierbinți, precum ceai sau cafea.

În același timp, trebuie să eviți și alimentele foarte reci, precum înghețata, sau un pahar de apă rece.

Alte două reguli importante pe care trebuie să le știi se referă la mișcare. După extracție, nu se recomandă expunerea la curent. Mai exact, sunt interzise plimbările pe vânt puternic, dar și utilizarea aerului condiționat.

Dacă ești o persoană activă, trebuie să știi că după această procedură este interzis efortul fizic intens, precum mersul la sală.

Uleiul de cocos, un bun dezinfectat după extracție

După ce au trecut cele 24 de ore de le extracție, o primă parte din rană a început să se închidă, iar pentru a dezinfecta cavitatea bucală, specialiștii recomandă utilizarea uleiului de cocos.

În cazul în care nu știai până acum, uleiul de cocos, utilizat în nenumărate rețete, are proprietăți antimicrobiene. Tot ce trebuie să faci este să îl plimbi prin gură câteva minute, apoi să îl scoți afară. În acest mod mirosul respirației se schimbă și el, iar rana de după extracție se poate vindeca și ea.

Pasta de dinți o vei utiliza de abia după două zile de la extracție, conform specialiștilor.

ADVERTISEMENT
Tags: