Life

De ce nu ai voie să speli când e sărbătoare. Astfel te vei feri de multe rele

Știi de ce nu ai voie să speli în zilele de sărbătoare și Duminicile? FANATIK îți explică de unde vine această interdicție care te ferește de multe rele.
21.05.2022 | 06:35
De ce nu ai voie sa speli cand e sarbatoare Astfel te vei feri de multe rele
Știi de ce nu ai voie să speli în zilele de sărbătoare și Duminicile? FANATIK îți explică de unde vine această interdicție care te ferește de multe rele. Sursa foto: fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zilele de sărbătoare, în primul rând cele religioase, dar și Duminicile, vin nu numai cu motive de bucurie și cinstire a tradiției, dar și cu restricționări de genul „Nu ai voie să…”. Legate,  în special, de muncă, de activități, hai să le spunem, fizice.

De ce nu e voie să speli în zile de sărbătoare

Spălatul este cel mai bun exemplu de îndeletnicire interzisă în zilele de sărbătoare. Alături de alte treburi casnice. Și, bine-nțeles, munca de la serviciu. Știm toți că tradiția spune „Nu!”. De ce?

ADVERTISEMENT

…De ce nu e voie, nu e „bine”, mai blând spus, să speli în zilele marcate cu cruce roșie, zile de sărbătoare din calendarul creștin ortodox, sub „amenințarea” că dacă nu ții cont de asta te vor „lovi” mari probleme de sănătate, de bună-stare, de stabilitate financiară și socială, de noroc, putem extrapola din „canoanele” religioase.

Cuvântul lui Dumnezeu, transmis prin Biblie și propovăduit de reprezentanții săi pe Pământ, preoții, precizează clar de ce este „păcat” să speli în zilele speciale, zilele sfințite de „puterea cerească”, la care se adaugă, o mai amintim o dată, Duminicile, repausul săptămânal de care, cei mai mulți dintre noi nu mai putem beneficia din varii motive care țin de statutul de „salariați”.

ADVERTISEMENT

Care sunt motivele pentru care e interzis spălatul de sărbători

Perceptele religioase ghidează viața dreptcredincioșilor, indiferent de Divinitatea la care se închină, de gradul de civilizație sau de cultură al societăților din care fac parte.

Vorbind de creștini, fie ei ortodocși, catolici, protestanți, reformați, adventiști, baptiști, evangheliști, penticostali, presbitarieni, calviniști, unitarieni, cuvântul lui Dumnezeu la vine prin Biblie, prin preoți, prin Biserică, lăcaș sfânt considerat ca „trup al lui Hristos”.

ADVERTISEMENT

Restrângând aria la creștinii ortodocși, majoritari în România (89,45% la ultimul recensământ, cel din 2011), între cele 10 porunci (Decalogul) date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, pe care le găsim în cărțile „Ieșirea” și „Deuteronomul” ale Vechiului Testament, cea de-a patra specifică importanța zile de odihnă, ziua a șaptea, după cele șase anterioare în care Dumnezeu a făcut lumea.

„Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o”

Spălatul rufelor în zi de sărbătoare este considerat „rea-credință”. Desconsiderare a cuvântului Domnului cu „rea-intenție”

Iată o explicație a motivului pentru care spălatul rufelor în zi de sărbătoare este interzis. Dreptcredincioșii trebuie să respecte orânduielile sfinte ale bisericii pentru a nu păcătui.

ADVERTISEMENT

Oamenii lui Dumnezeu pe Pământ, preoții le spun enoriașilor că în zilele de sărbătoare nu este bine să spele rufe și nici să facă alte treburi casnice, în afară, bine-nțeles, de cele absolut necesare, cum ar fi hrănirea familiei, a copiilor, îngrijitul și hrănirea animalelor.

Preoții propovăduiesc ca în zilele de sărbătoare credincioșii  să vină la biserică, să asculte slujba, să se roage, să se reculeagă, să-și liniștească sufletul și apoi să-și odihnească trupul. Spălatul nu are loc în programul unei zile de sărbătoare.

Spălatul nu este o activitate necesară, pentru că se poate face în oricare altă zi a săptămânii. Păcatul apare atunci când spălăm sau facem alte treburi casnice care nu sunt necesare în zi de sărbătoare. Această încălcare a cuvântului Dumnezeiesc este considerată de Biserică drept „rea-credință”, desconsiderare a cuvântului Domnului cu „rea-intenție”.

Pr. Prof. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan: „Dacă nu speli haine, nu faci mâncare sau nu desfăşori alte activităţi lucrative în zilele de sărbătoare, nu o faci din teamă, ci din dragoste de Dumnezeu”

Elocventă este explicația cu care ne luminează despre acest subiect Preot Profesor Universitar Doctor Gabriel-Viorel Gârdan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Competențele sale multiple – Istorie Bisericească, Patrologie, Istoria instituțiilor ecleziastice, Problemele emigrației și diasporei ortodoxe, Ecumenism si dialog inter-religios, Consiliere pastorală, Managementul proiectelor, Formare de formatori – dau o „greutate sfântă”, dacă permiteți sintagma, cuvântului său.

  • „În mediul iudaic s-a generalizat practica sărbătorii săptămânale, care avea un caracter restrictiv şi încălcarea poruncii era însoţită de teama de a pierde statutul privilegiat de membru al poporului ales, păstrător al făgăduinţei divine” – Pr. Prof. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan
  • „Mai apoi, creştinismul, născut în mediul iudaic şi răspândit în lumea greco-romană, a preluat sărbătoarea săptămânală, însă semnificaţia ei a devenit alta: ziua odihnei este ziua în care a înviat Domnul Hristos, ziua în care omul a fost răscumpărat din robia morţii aduse de păcat” – Pr. Prof. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan
  • „Această zi de odihnă nu mai este ziua a şaptea , sâmbăta, ci ziua întâi a săptămânii, duminica. Este o zi în care creştinii stăruiau în rugăciune, în învăţătura apostolilor, în comuniune şi participau la adunarea euharistică” – Pr. Prof. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan
  • „Dacă nu speli haine, nu faci mâncare sau nu desfăşori alte activităţi lucrative în zilele de sărbătoare, nu o faci din teamă, ci din dragoste de Dumnezeu” – Pr. Prof. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan
  • „Îți disciplinezi voinţa, îţi afirmi suveranitatea asupra ceea ce pare a fi o necesitate care dictează ritmul vieţii şi îţi afirmi disponibilitatea de a trăi şi într-o altă dimensiune, înalt spirituală, aproape de Dumnezeu. Și, prin asta, recunoşti şi mărturiseşti public că nu trăieşti ca să lucrezi, ci lucrezi ca să trăieşti” – Pr. Prof. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan

Calendarul sărbătorilor religioase marcate cu roșu în 2022, zilele în care nu se spală

  • 21 Mai (Sâmbătă) – Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și Elena
  • 2 Iunie (Joi) – Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor; Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
  • 12 Iunie (Duminică) – Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile – Cincizecimea); Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare
  • 13 Iunie (Luni) – Lunea Sfântului Duh; Sfânta Mucenică Achilina
  • 24 Iunie (Vineri) – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
  • 29 Iunie (Miercuri) – Sfinții Apostoli Petru și Pavel
  • 20 Iulie (Miercuri) –  Sfântul Prooroc Ilie Tesvițeanul
  • 6 august (Sâmbătă) – Schimbarea la Față a Domnului (dezlegare la pește)
  • 15 August (Luni) – Adormirea Maicii Domnului
  • 29 August (Luni) – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
  • 8 Septembrie (Joi) – Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică)
  • 14 Septembrie (Miercuri) – Înălțarea Sfintei Cruci
  • 1 Octombrie (Sâmbătă) – Acoperământul Maicii Domnului
  • 14 Octombrie (Vineri) – Sfânta Cuvioasă Parascheva
  • 26 Octombrie (Miercuri) – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
  • 27 Octombrie (Joi) – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov)
  • 8 Noiembrie (Marți) – Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
  • 21 Noiembrie (Luni) – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 30 Noiembrie (Miercuri) – Sfântul Apostol Andrei
  • 6 Decembrie (Marți) – Sfântul Ierarh Nicolae
  • 25 Decembrie (Duminică) – Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos (Crăciunul)
  • 26 Decembrie (Luni) – Soborul Maicii Domnului; Cuviosul Nicodim de la Tismana
  • 27 Decembrie (Marți) – Sântul Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Atenție! În afara acestor sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox al anului 2022, așa cum am specificat în mod repetat și mai sus, toate Duminicile sunt sărbători ale Domnului și în ele nu se spală.

ADVERTISEMENT