Life

De ce nu ar mai trebui să arunci zațul de la cafea. Are o întrebuințare la care majoritatea oamenilor nu s-au fi gândit

Iată de ce ar trebui să păstrezi zațul de cafea. Are o utilizare surprinzătoare și valoroasă, datorită proprietăților sale speciale.
10.07.2024 | 07:29
De ce nu ar mai trebui sa arunci zatul de la cafea Are o intrebuintare la care majoritatea oamenilor nu sau fi gandit
De ce nu ar mai trebui să arunci zațul de la cafea. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Zațul de cafea, deseori considerat un reziduu fără valoare, are multiple întrebuințări utile, la care mulți oameni nici nu se gândesc. Descoperă cum poți să-l reutilizezi.

De ce nu ar mai trebui să arunci zațul de la cafea. Are o întrebuințare la care majoritatea oamenilor nu s-au fi gândit

Nu există nimic mai plăcut decât o cană de cafea proaspăt preparată dimineața. După fiecare ceașcă, rămâne o cantitate considerabilă de zaț, pe care majoritatea dintre noi îl aruncăm fără să ne gândim prea mult. În loc să-l tratezi ca pe un deșeu neimportant, poți valorifica acest rest în moduri surprinzător de utile.

ADVERTISEMENT

Într-un singur an, se produc aproximativ 10 miliarde de kilograme de zaț de cafea la nivel mondial, conform atlas-geografic.net. De aceea, cercetătorii au descoperit noi modalități inovatoare de a-l utiliza.

De exemplu, zațul de cafea este folosit în producția betonului, oferindu-i o rezistență cu 30% mai mare. Prin urmare, specialiștii recomandă folosirea acestui deșeu în locul nispului, componentul esențial al betonului.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează, de fapt? Ei bine, zațul de cafea este încălzit la 350 de grade Celsius și apoi tratat prin piroliză, potrivit sursei. Se transformă astfel într-un cărbune poros bogat în carbon, ingredientul care contribuie la întărirea betonului.

Mai mult, această alternativă nu doar că protejează mediul prin reducerea extracțiilor masive de nisip din albile râurilor, dar și valorifică un deșeu biodegradabil într-o formă utilă. Vor fi protejate ecosistemele acvatice și biodiversitatea.

ADVERTISEMENT

Totuși, cercetările sunt în curs pentru a demonstra durabilitatea pe termen lung a acestui tip de beton. Nu se știe încă dacă poate face față în mod eficient ciclurilor de îngheț și dezgheț, absorbției de apă și rezistenței la abraziune.

Pe lângă zațul de cafea, cercetătorii explorează și alte surse asemănătoare, cum ar fi reziduurile de lemn și deșeurile agricole și alimentare.

ADVERTISEMENT

Ne putem aștepta la tehnologii inovatoare care vor transforma aceste deșeuri în materiale valoroase pentru diverse scopuri.

ADVERTISEMENT