Poate ar trebui să te gândești de două ori următoarea dată când te grăbești să-ți faci patul dimineața. Deși este un semn bun de ordine și disciplină, există motive întemeiate pentru a lăsa patul să “respire” câteva ore.
Deși mulți dintre noi am fost învățați că o zi bună începe cu făcutul patului de dimineață, specialiștii vin cu o nouă descoperire. Studiile recente arată că acest obicei ar putea, de fapt, dăuna sănătății noastre.
Adevărata problemă are de-a face cu acarienii care își fac casă în așternuturile noastre. Aceste mici vietăți sunt membri ai familiei arahnidelor, apropiați ai păianjenilor și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii noastre. Se găsesc adesea în mediile ideale de înmulțire precum lenjeria de pat, covoare și mobilă tapițată.
Se pare că e mai bine să lași patul nefăcut dimineața, întrucât această practică ajută la eliminarea naturală a acarienilor. Cum se întâmplă acest lucru?
Conform studiilor realizate de Dr. Myro Figura din Los Angeles, o singură saltea poate găzdui până la 10 milioane de acarieni, în timp ce o pernă utilizată timp de doi ani poate conține aproximativ 10% din greutatea sa în acarieni și reziduurile acestora, ne informează romaniatv.net.
Transpirația din timpul nopții creează un mediu umed în așternuturi, iar acoperirea imediată a patului dimineața menține această umiditate captivă. Așa se creează condițiile perfecte pentru înmulțirea acarienilor.
Cum ar fi mai bine să procedăm? Dr. Sermed Mezher din Londra recomandă să lăsăm patul nefăcut pentru aproximativ două ore după trezire. Această pauză permite evaporarea naturală a umidității acumulate peste noapte, reducând populația de acarieni.
Descoperirea este cu atât mai importantă pentru cei care suferă de alergii sau boli de plămâni. Acarienii sunt cunoscuți ca fiind unul dintre principalii factori declanșatori ai reacțiilor alergice și ai problemelor respiratorii.
Pentru menținerea unei igiene bune a patului, salteaua trebuie aspirată regulat iar lenjeria spălată frecvent la temperaturi înalte. De asemenea, se recomandă utilizarea huselor speciale de protecție a crea o barieră între corp și suprafața de dormit.