News

De ce nu au apă caldă bucureștenii. Imagini cu starea deplorabilă a conductelor din Capitală

25.09.2020 | 08:32
De ce nu au apa calda bucurestenii Imagini cu starea deplorabila a conductelor din Capitala
ADVERTISEMENT

An de an, locuitorii Capitalei, oraș cu peste două milioane de cetățeni, primesc cu groază venirea sezonului rece, unul care vine mereu fără apă caldă și încălzire.

Explicația lipsei apei calde din București este una, pe cât de simplă, pe atât de greu de rezolvat de cei aflați în funcții de conducere în ultimele decenii.

ADVERTISEMENT

Indiferent de culoarea politică, factorii de decizie din cel mai important oraș al țării nu au reușit să aducă la standarde înalte al doilea cel mai mare sistem de termoficare din Europa.

De ce lipsește apa caldă și căldura din București. Cum arată conductele de termoficare

În ultimele trei decenii, toți oamenii politici care au ocupat, rând pe rând, fotoliul de primar general în București, au promis că rezolvă această problemă pe care, în mod normal, un stat civilizat, membru UE, nu ar trebui să o aibă.

ADVERTISEMENT

Rezultatul de azi: un eșec total. Iarna bate la ușă, iar sute de mii, poate chiar milioane de cetățeni din Capitală, sunt conștienți că, în orice moment, ”o avarie la RADET” poate aduce frigul în locuințele lor.

Dar de ce lipsește apa caldă? Răspunsul e simplu: tot sistemul de termoficare, al doilea cel mai mare din Europa, este unul învechit, în care nu s-a mai investit nimic de 30 de ani, iar avariile sunt inerente.

ADVERTISEMENT

Un reportaj Digi24 arată realitatea cruntă din teren. Țevile ruginite, pline de mocirlă și mâl, la care se fac lucrări de mântuială, nu au cum să aducă apă caldă și încălzire în casele a sute de mii de bucureșteni.

”Nu există un plan în care să spună: domn’e, uite, anul ăsta avem atâția bani pentru reparații. Banii aceștia îi folosim să schimbăm conductele acestea care au 40 de ani. Aș lua un exemplu, al regiilor din Germania, în care sunt câțiva în conducere și foarte mulți în execuție.

ADVERTISEMENT

Din păcate, la noi structura de conducere este extrem de stufoasă și fără să fie competitivă, iar în execuție se lucrează foarte greu și haotic”, explică un bucureștean pentru sursa citată.

De ce lipsește apa caldă și căldura din București. Cum arată conductele de termoficare. Sursa foto: Digi24

Starea rețelei de termoficare, amenințare pentru 1,2 milioane de bucureșteni

În iarna lui 2020-2021, peste 1,2 milioane de bucureșteni ar putea rămâne fără apă caldă și fără căldură. Principala problemă o constituie starea rețelei de termoficare.

Vorbim de o rețea de aproape 4000 de kilometri de conducte, a doua ca mărime din lume după cea din Moscova, în care peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 și necesită reparații majore.

În prezent, din cauza gradului major de degradare a rețelei de termoficare, presiunea din conducte a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și chiar sub acest nivel.

”Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore’’, spun analiștii de la Frames, conform Energia.

ADVERTISEMENT
Tags: