News

De ce nu e bine să arunci lumânarea din Noaptea de Înviere. Ce spun preoții că ar trebui să faci, de fapt, cu ea

Despre lumânarea din Noaptea de Înviere se spune că ar avea unele puterni miraculoase. Iată care ar fi motivul pentru care Lumânarea Pascală nu se aruncă.
18.04.2020 | 14:00
De ce nu e bine sa arunci lumanarea din Noaptea de Inviere Ce spun preotii ca ar trebui sa faci de fapt cu ea
Preoţii au dezvăluit de ce nu este bine să arunci lumânarea din Noaptea de Înviere
ADVERTISEMENT

Lumina Sfântă luată în Noaptea de Înviere de la Biserică simbolizează lumina care ne înconjoară, în timp ce Lumânarea Pascală are o semnificație aparte și nu trebuie aruncată. Preoții au mărturisit care este motivul pentru care această lumânare trebuie păstrată în casă. 

Motivul pentru care lumânarea din Noaptea de Înviere nu se aruncă

Toți credincioșii care iau parte la slujba de Înviere a Mântuitorului Isus Hristos pleacă acasă cu o lumânare aprinsă care nu trebuie să se stingă până nu se trece pragul locuinței. Lumânarea Pascală se stinge numai în pragul de sus al ușii de la intrare, dar nu înainte de a-i face Semnul Crucii.

ADVERTISEMENT

Preoții ne sfătuiesc să păstrăm această lumânare care are puteri miraculoase și poate fi aprinsă în orice zi din an atunci când ne rugăm pentru diferite trebuințe. Așadar, Lumânarea Pascală are puteri neștiute fiind un simbol al biruinței binelui în lupta cu răul.

Ce spun preoții despre puterile Lumânării Pascale

„Această lumânare reprezintă lespedea care se aprinde la mormânt. Trebuie păstrată cu sfinţenie tot timpul anului şi aprinsă ori de câte ori este nevoie.

ADVERTISEMENT

Lumina de la Înviere este lumina care coboară de la Dumnezeu şi aduce iertare, împăcare şi răscumpărare.

Credincioşii o pot aprinde când au momente grele, când sunt bolnavi, au o urgie, se lovesc sau ca semn de mulţumire. Trebuie să aprindă lumânarea şi să se roage din suflet”, a explicat părintele Roman Pintea, relatează adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

În unele zone se păstrează anumite obiceiuri și tradiții care au legătură strânsă cu Lumina Învierii. Așa se face că una dintre credințele populare spune că această lumânare ajută vânătorii și pescarii atunci când țin în mână Lumânarea Pascală aprinsă și rostesc cuvintele „Vânat prind”, respectiv „Pește prind”.

Tradiţi populare cu lumânarea de Paşte

În Banat această lumânare se folosește în special de fetele mari atunci când vor să fie văzute când merg la joc. Așadar atunci când preotul rostește pentru prima oară „Hristos a Înviat!”, fetele bătrâne care asistă la Înviere sunt auzite spunând „Eu să joc înainte pentru a mă mărita”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, luminarea folosită la Înviere nu trebuie să fie alăturată cu celelalte lumânări folosite la Biserică. Se mai spune că Lumânarea aceasta trebuie arsă puțin câte puțin în săptămâna Luminată, iar dacă nu se topește de tot atunci se aprinde în locul special destinat lumânărilor de la biserică ori la mormintele celor dragi.

ADVERTISEMENT