Experții au explicat de ce nu e bine să cumperi fructe tăiate din supermarketuri. Dacă faci acest lucru, te poți expune unor pericole mari, care pot duce la probleme serioase de sănătate.
Atunci când mergem la cumpărături la supermarket, de multe ori avem tendința de a cumpăra produse deja feliate, cum ar fi fructele. Așa este mult mai comod, mai ales dacă nu vrem să consumăm o cantitate mare.
Cu toate acestea, deși este la îndemână, acest obicei nu e deloc sănătos, potrivit specialiștilor. Experții recomandă să achiziționăm fructele și legumele întregi de la magazin pentru a evita diverse pericole.
În urma decojirii, fructele sunt supuse procesului de oxidare, așa că nu sunt la fel de nutritive precum cele proaspete, după cum a explicat Bob Brackett, directorul Institute for Food Safety and Health.
În plus, fructele tăiate sunt manipulate de mai multe mâini. Din acest motiv, sunt mai ușor expuse contaminării cu Salmonella, E.coli sau Listeria, așa că nu este deloc o idee bună să le cumperi dacă nu sunt întregi.
Aceste bacterii prezente în alimente pot fi distruse prin prepararea termică. Fructele proaspete, însă, sunt consumate ca atare, așa că cei care le cumpără deja tăiate se pot expune la o toxiinfecţie alimentară.
De asemenea, experții spun că fructele decojite și tăiate, expuse apoi la lumină și aer, se pot oxida. În acest fel, textura, culoarea și gustul lot sunt afectate. Substanțele nutritive pe care le conțin se pierd destul de repede. Fructele ar trebui consumate la scurt timp după tăiere.
“Vitaminele C și B în special sunt extrem de sensibile la procesul de oxidare, care poate fi ușor de observat atunci când tăiem, de exemplu un avocado.
Dacă îl lăsăm expus câteva minute, pulpa acestuia devine maro. Același lucru se întâmplă și cu merele”, a explicat Max Lugavere, autorul cărții Genius Food, citat de foodstory.ro.
Pentru a evita asemenea pericole, fructele întregi achiziționate din supermarket reprezintă cea mai bună opțiune. Un alt avantaj este că doar așa ne putem bucura de ele proaspete, fără a se oxida.