News

De ce nu e bine să cumperi legume și fructe vândute la poartă. E o mare țeapă

În special vara și toamna, în România apare obiceiul de vânzare al fructelor și legumelor la poarta oamenilor. De ce nu e bine să cumperi de aici aceste produse.
04.03.2023 | 12:25
De ce nu e bine sa cumperi legume si fructe vandute la poarta E o mare teapa
Un sociolog ne spune de ce nu e bine să cumpărăm legume și fructe vândute la poartă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mai sunt doar câteva luni până când, în zona rurală, pe aproape fiecare stradă vom întâlni câte o bătrânică sau un bătrân care vinde fel și fel de fructe sau legume ”proaspăt culese” din propriile grădini.

Un sociolog ne spune de ce nu e bine să cumpărăm legume și fructe vândute la poartă

Sătui să cumpere produse din marile lanțuri de supermarketuri, majoritatea aduse din import, românii se opresc pe marginea șoselelor din țară pentru a achiziționa fructe și legume proaspete, despre care țăranii spun că sunt culese din propria grădină.

ADVERTISEMENT

În opinia cunoscutului sociolog Alfred Bulai, majoritatea produselor ”din grădina țăranului român” vin, de fapt, tot din import. Acestea sunt distribuite la poarta lui, întrucât imaginea omului de la sat, ce așteaptă pe marginea drumului național, vinde.

La poarta mai multor locuitori de la sate ajung aceleași produse de import, poate doar mai ieftine. Prin urmare, același fel de cartofi se găsește la vânzare, frumos, în plasă, la toți gospodarii din sat, este de părere sociologul.

ADVERTISEMENT

”Se fac escrocherii și de felul următor. Pe drumuri naționale, mai sunt oameni care vând în poartă mere, pere și tot felul de chestii. Mare parte dintre ei nu au nimic în curte, nu cultivă nimic, le cumpără și le pun la drum. Sigur, omul se gândește: ‘băi, am luat-o de la om din curte, vorba aia‘”, spune sociologul Alfred Bulai, conform DC News.

Alfred Bulai: ”Omul se gândește, dar nu se uită peste gard”

Alfred Bulai este convins că toți clienții acestor vânzători se gândesc la un moment dat de unde provin toate acestea fructe și legume, însă  ”nu se uită peste gard? Hai să văd și eu unde le-ai cultivat”.

ADVERTISEMENT

”Are pe deal, zice că are pe deal, nu te duci pe deal acum să le vezi. Dar când are 10-12 feluri de fructe… lasă-mă în pace! Nici nu poți să ai plantație de trei pomi, trebuie să ai zeci de copaci dintr-un soi, pentru producție.

N-am problemă, e piață liberă în România, să aducă de unde vor. În zona asta, trebuie să ai un gen de protecționism teribil”, mai spune sociologul Alfred Bulai, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, acești comercianți de fructe aflați pe marginea șoselelor au iscat un scandal în ANAF. Șeful Fiscului, Lucian Heiuș, a avut o reacție extrem de dură față de doi inspectori Antifraudă din Deva. Aceștia au amendat țăranii ce vând mere în fața casei.

Oamenii ăia stau în soare toată ziua ca să vândă niște produse, să-și completeze veniturile și vin acești nemernici care fac de râs ANAF-ul, care aruncă cu noroi pe obrazul celor 600 de colegi de la Antifraudă și care se duc să confiște kilograme de aur de la Strehaia…”, spunea Heiuș, în noiembrie 2022.

ADVERTISEMENT