News

De ce nu e bine să dormi în noaptea de Înviere. Ce se întâmplă cu cei care nu țin cont de această tradiție

01.05.2021 | 16:30
De ce nu e bine sa dormi in noaptea de Inviere Ce se intampla cu cei care nu tin cont de aceasta traditie
De ce nu e bine să dormi în noaptea de Înviere. Ce se întâmplă cu cei care nu țin cont de această tradiție. Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Se apropie Paștele, iar FANATIK îți spune de ce nu este bine să dormi în noaptea de Înviere. Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este marcată de o serie de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri.

Această zi reprezintă un prilej de purificare a sufletului și un moment în care omul poate deveni mai bun. Este important să și păstrăm această lumină și mai departe, după încheierea sărbătorilor de Paște. Aceste zile sunt pline de farmec și speranță. Totodată, ele sunt marcate de o serie de obiceiuri și tradiții. Vezi AICI care sunt cele mai ciudate și amuzante tradiții de Paște din lume.

ADVERTISEMENT

O superstiție veche spune că dacă te împiedici în această zi în timp ce te îndrepți către slujba de Înviere, vei avea un an greu, plin de încercări și cu multe probleme. O altă vorbă din popor spune că în dimineaţa Paştelui e bine să priveşti prima dată într-un vas cu apă neîncepută. Astfel vei avea vederea bună în restul anului. Și dacă te simți curios și nu mai ai răbdare, îți spunem încă de pe acum când pică Paştele Ortodox şi cel Catolic în 2022.

Nu e bine să dormi în noaptea de Înviere. Ce spune tradiția

Această perioadă e plină de obiceiuri și tradiții frumoase. Unele ne aduc mai aproape de cei dragi sau creează momente speciale pe care le trăim alături de familie, altele în schimb aduc semne rele dacă nu sunt respectate (sau cel puțin așa spune vorba strămoșească).

ADVERTISEMENT

Astfel, în Sâmbătă Mare se spune că nu e bine să dormi deoarece atunci se deschid cerurile, iar Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor. Dacă cineva doarme, atunci dorinţele nu vor fi observate și ele nu se vor împlini. Dar asta nu este singura explicație.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion și alte probleme.

ADVERTISEMENT

Nu e bine să dormi în noaptea de Înviere. Recolta va fi afectată

Se mai spune că cei care dorm în noaptea de Înviere vor avea recolta distrusă. Viermii vor mânca semănăturile, iar ploaia va veni ori de câte ori vei dori să lucrezi câmpul.

În tradiţia ortodoxă, la Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă. Acest lucru simbolizează purificarea. În unele regiuni, se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii o pălărie. Anul acesta vremea se anunță superbă, așă că vei putea alege o ținută confortabilă.

ADVERTISEMENT

Se mai spune că dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşte şi nu se strică, vei avea noroc tot anul, iar dacă vrei să-ți protejezi casa e bine să pui o bucățica de fier sub prag.

Restricțiile relaxate te vor ajuta să dormi în noaptea de Înviere

Vor fi reguli mai blânde de Paşte. Credincioşii care vor merge la slujba de Înviere vor putea circula între orele 22:00 şi 5:00. Aceștia trebuie să poarte masca sanitară şi trebuie să aibă în vedere menţinerea distanţării sociale.

În noaptea de Înviere oamenii vor circula fără declaraţie pe propria răspundere. Relaxarea măsurilor vine la pachet şi cu un program prelungit al centrelor comerciale.

Aproape toate magazinele vor avea un orar de funcționare special. Nu uitați însă că unele supermarketuri sau hipermarketuri au închis în prima zi de Paște.

ADVERTISEMENT