Life

De ce nu e bine să dormi pe spate. Mulți oameni găsesc această poziție confortabilă, fără să știe că este periculoasă pentru sănătate

Motivul pentru care nu este bine să dormi pe spate. Multe persoane preferă această poziție de somn, dar nu știu cât e de periculoasă.
07.02.2024 | 18:45
De ce nu e bine sa dormi pe spate Multi oameni gasesc aceasta pozitie confortabila fara sa stie ca este periculoasa pentru sanatate
De ce nu e bine să dormi pe spate. Sursa foto: Freepik/tonodiaz
ADVERTISEMENT

 

Un specialist a explicat de ce nu este bine să dormi pe spate. Această poziție de somn este preferată de foarte multe persoane. Din păcate, există anumite riscuri.

De ce nu e bine să dormi pe spate. Această poziție de somn este preferată de mulți

Multe persoane preferă dormitul pe o parte, dar și pe spate, însă nu toate pozițiile de somn sunt sănătoase. Unele persoane nu ar trebui să doarmă pe spate, mai exact cele care suferă de apnee în somn.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care dorm pe o parte se pot bucura de un somn odihnitor și de o respirație mai bună. Specialiștii spun că dormitul pe pate nu este sănătos și că este cea mai proastă poziție pentru somn.

Este poziția de somn care se află pe locul al doilea, preferată de aproape 38% dintre oameni, după dormitul pe o parte. Multe persoane se simt confortabil atunci când dorm pe spate, dar poziția vine cu câteva riscuri.

ADVERTISEMENT

“Știu că mulți oameni găsesc această poziție confortabilă, deoarece nu pun greutate pe articulațiile lor”, a explicat dr. Lois Krahn, specialist în somn.

Cei care suferă de apnee obstructivă de somn nu ar trebui să doarmă pe spate, deoarece simptomele acestei afecțiuni se pot agrava. Este vorba despre o tulburare a respirației în timpul somnului, cauzată de un blocaj în căile respiratorii superioare.

ADVERTISEMENT

Obstrucția poate perturba capacitatea de respirație în timpul somnului. Cei afectați se pot trezi de mai multe ori noaptea, de peste cinci ori. Durata acestor episoade este de cel puțin 10 secunde. Din acest motiv, oamenii care au apnee în somn se simt mai obosiți în timpul zilei.

Atunci când dorm pe spate, maxilarul și limba celor afectați de apnee în somn alunecă natural înapoi către gât și împiedică respirația. Astfel, se declanșează sforăitul, dar și somnul fragmentat, care nu este deloc odihnitor.

ADVERTISEMENT

Cum este mai sănătos să dormi, de fapt

Medicii le recomandă celor care suferă de apnee în somn să aleagă dormitul pe o parte. Șansele de a sforăi în timpul somnului vor fi mult mai mici.

“În general, dormitul pe o parte – poate cu capul ușor ridicat, atât timp cât este confortabil – este o modalitate bună de a dormi”, a mai precizat dr. Krahn, citat de dcmedical.ro.

Dormitul pe o parte nu poate trata apneea în somn, care poate duce la apariția altor probleme de sănătate. Printre acestea se numără tensiunea arterială ridicată, atacul de cord sau insuficiența cardiacă.

În plus, poate crește riscul de diabet și accident vascular cerebral. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate duce le probleme mai grave, precum și la o calitate scăzută a vieții.

Metoda principală de a trata sindromul de apnee obstructivă în somn este reprezentată de dispozitivele de presiune pozitivă a căilor respiratorii (CPAP). Au apărut, de asemenea, și dispozitive de avansare mandibulară (MAD).

Dr. Diana-Raluca Velescu, medic pneumolog cu competență în somnologie, a explicat care sunt persoanele cu risc mai crescut de a dezvolta apnee în somn.

“Caracteristici asociate cu riscul de a dezvolta sindromul de apnee în somn sunt sexul masculin, obezitatea, hipertensiune arterială rezistentă la tratament, sindromul metabolic cu sau fără diabet instalat, postmenopauză la femei, diferite anomalii anatomice ale căilor respiratorii superioare”, a explicat medicul, potrivit tion.ro.

Apneea în somn este o afecțiune serioasă, care trebuie tratată în mod corespunzător. Sforăitul, pauzele repetate în respirație în timpul somnului, durerile de cap, lipsa de energie și starea de somnolență din timpul zilei sunt principalele simptome ale acestei afecțiuni.

ADVERTISEMENT
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de...
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de euro, dar conduce o Dacia second-hand!
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria...
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria Prodan: „Mi-a cerut să nu-l execut silit”
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui...
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea...
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea lansată de Ioana Ginghină la Măruță: „Cu tristețe spun, am contribuit și eu”
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele...
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele de aur” Laurențiu Reghecampf
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la...
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la miting, cu O PUȘCĂ
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o...
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o metodă inedită | VIDEO
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc