Life

De ce nu e bine sa faci cafea cu apa de la robinet. Multe persoane fac această greșeală fără să-și dea seama

De ce nu ar trebui să faci cafea cu apa de la robinet. Greșeala pe care multe persoane o fac în fiecare zi, fără să realizeze.
04.02.2025 | 19:41
De ce nu e bine sa faci cafea cu apa de la robinet Multe persoane fac aceasta greseala fara sasi dea seama
De ce nu se recomandă să faci cafeaua folosind apă de la robinet. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Apa de la robinet nu este recomandată pentru a face cafea. Multe persoane fac zilnic acest lucru, însă este o greșeală care poate duce la diverse probleme.

Motivul pentru care nu e recomandat să faci cafea cu apă de la robinet

Pentru multe persoane, cafeaua este prima băutură pe care o consumă dimineața. Aceasta oferă un plus de energie pentru a putea duce la bun sfârșit sarcinile din ziua respectivă.

ADVERTISEMENT

Atunci când vine vorba despre prepararea cafelei, este important să ții cont de mai multe aspecte. Alegerea boabelor potrivite, precum și gradul de măcinare sunt detalii importante.

Temperatura potrivită, dar și tipul de apă pe care o utilizezi pentru cafea au un rol important. Dacă folosești apă de la robinet pentru această băutură, acest lucru ar putea provoca probleme.

ADVERTISEMENT

Dacă apa de la robinet este dură, adică bogată în calcar, acest lucru poate altera gustul cafelei. Din cauza conținutului mare de calcar, aciditatea naturală a cafelei este neutralizată, iar aroma mai slabă.

În plus, apa dură are și un gust specific, care va afecta aroma cafelei. Din acest motiv, nu este recomandat să o utilizezi în prepararea acestei băuturi.

ADVERTISEMENT

Totodată, de-a lungul timpului, mineralele din apa dură se pot depune în interiorul aparatului de cafea. Acest lucru poate bloca conductele, iar performanța aparatului nu va mai fi aceeași.

Durata de viață a espressorului sau a filtrului de cafea ar putea fi redusă din cauza acumulărilor de calcar.

ADVERTISEMENT

Apa de la robinet poate fi folosită, însă, dacă locuiești într-o zonă undea apa este moale, cu un grad de duritate sub 8 °dH (grade germane de duritate). Gustul cafelei nu va fi afectat de apa moale, iar aparatul nu va avea de suferit, potrivit ziarulromanesc.de.

Pentru un gust bun, cafeaua la filtru trebuie preparată cu apă care are o duritate de 2 – 3 °dH. În cazul espressorului, apa de 5 °dH este ideală, informează T-online.

Ce fel de apă trebuie să folosești pentru a face cafeaua

Pentru a prepara cafeaua, cea mai potrivită alegere este apa minerală plată din sticlă. Aceasta are o compoziție echilibrată și, spre deosebire de apa dură, contribuie la îmbunătățirea aromei cafelei.

Apa minerală plată poate proteja aparatul de cafea deoarece calcarul nu se va mai depune atât de rapid.

Cu toate acestea, mai există o variantă destul de accesibilă, dacă nu vrei să cheltui foarte mulți bani pe apa îmbuteliată. Un filtru de apă poate fi o alegere potrivită.

Acesta elimină mineralele care duc la formarea calcarului. Un filtru poate reprezenta și o soluție ecologică, deoarece vei reduce consumul de plastic.

În anumite cazuri, apa cu un conținut mai mare de calcar poate reprezenta o variantă bună. Acest lucru este valabil în cazul persoanelor sensibile la aciditatea acestei băuturi.

Problemele digestive cauzate de aciditatea cafelei pot fi neutralizate utilizând apă mai dură. O altă soluție este adăugarea de sare în cafea.

ADVERTISEMENT
Tags: