News

De ce nu e bine să faci nuntă în Postul Paștelui! Ce spun canoanele ortodoxe

31.03.2019 | 13:16
De ce nu e bine să faci nuntă în postul Paștelui? Ce spun canoanele?

Canoanele ortodoxe spun că nu este indicat să faci nuntă în timpul postului Paștelui pentru că sfidezi rânduiala lăsată de bătrâni în urmă. Postul din perioada sărbătorilor pascale este cel mai greu de ținut de creștini, fiind cel mai lung și cel mai aspru. De ce interzice biserica, mai exact, căsătoriile în posturi. Preotul Nicolae D. Necula explică tot în volumul „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică”.

Care sunt motivele pentru care nu e bine să faci nuntă în Postul Paștelui?

Rânduielile bisericești sunt extrem de stricte pe parcursul posturilor, astfel că nu este indicat să faci cununii religioase sau să botezi copiii în perioada în cauză. „Nu se cuvine a ţine nunţi sau zile de naştere în Patruzecime.” Cu toate acestea, taina Căsătoriei nu are o anumită perioadă când nu se poate săvârși. De asemenea, chiar și cei care s-au cununat religios înainte de postul Paștelui trebuie să se abțină de la petreceri în perioada ce vine imediat după.

„Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospeţele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale. părintele Nicolae D. Necula, în volumul „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică”.

Care sunt motivele pentru care preoții evită să săvârșească orice cununie religioasă în postul Paștelui?
Care sunt motivele pentru care preoții evită să săvârșească orice cununie religioasă în postul Paștelui?

Căsătoria, interzisă în Postul Paștelui

În cadrul unui comunicat de presă, Arhiepscopul Tomisului a explicat faptul că “postul, ca mijloc de întărire spirituală a celui credincios, se desfăşoară după anumite reguli ascetice, care presupun îndepărtarea temporară de la bucurii şi plăceri ale vieţii, îngăduite de Dumnezeu, în scopul dobândirii discernământului şi înfrânării necesare progresului spiritual al omului. Astfel, printre acestea se găseşte şi regula opririi de la petreceri, ca unele care, prin plăcerea diverselor preparate culinare şi veselia muzicii şi a dansului, contrastează cu atitudinea ascetică a postului.”