ADVERTISEMENT
News

De ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol. Explicațiile medicului Radu Țincu

Autor: Adrian Baciu | 18.02.2021 | 12:00
De ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol. Explicațiile medicului Radu Țincu
De ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol. Explicațiile medicului Radu Țincu. Sursa foto: colaj Fanatik

De ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol? Iată o întrebare extrem de frecventă în această perioadă a crizei pandemice, la care medicul Radu Țincu vine cu un răspuns lămuritor.

ADVERTISEMENT

Un bărbat de 70 de ani din județul Botoşani a murit după o supradoză de paracetamol, încercând să se trateze singur, acasă, de Covid-19, dar a luat prea multe pastile.

În acest context, medicul Radu Țincu a explicat cum i-a fost afectat bărbatului ficatul din cauza cantității prea mari de medicamente și a avertizat că paracetamolul nu trebuie luat preventiv.

ADVERTISEMENT

Medicul Radu Țincu explică de ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol

Medicul primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală avertizează că, deși este un medicament uzual, luat în cantități mari și fără prescripție medicală, paracetamolul poate determina toxicitate.

Dr. Țincu e de părere că pacientul din Botoșani ar fi suferit o hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă, după ce a luat două comprimate la fiecare 4 ore.

ADVERTISEMENT

”Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toții și e fără prescripție medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar și la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză.

Înțeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă și, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat medicul, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Cum trebuie utilizat paracetamolul

Radu Țincu mai precizează că paracetamolul trebuie luat doar cu supraveghere medicală și niciodată combinat cu alte substanțe care conțin paracetamol.

”Paracetamolul trebuie să-l folosim doar cu supraveghere medicală și trebuie să ne informăm măcar medicul de familie că vrem să folosim acest medicament, dacă avem boli cronice hepatice trebuie să luăm doze mai mici.

ADVERTISEMENT

Și, ce este foarte important, sunt mulți pacienți care combină mai multe medicamente cu aceeași substanță activă, dar cu alte denumiri. Au fost pacienți care au luat mai multe tipuri de medicamente care conțineau paracetamol și și-au supradozat această substanță”, a mai spus Țincu pentru sursa citată.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!