News

De ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol. Explicațiile medicului Radu Țincu

18.02.2021 | 12:00
De ce nu e bine sa iei nici macar preventiv paracetamol Explicatiile medicului Radu Tincu
ADVERTISEMENT

De ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol? Iată o întrebare extrem de frecventă în această perioadă a crizei pandemice, la care medicul Radu Țincu vine cu un răspuns lămuritor.

Un bărbat de 70 de ani din județul Botoşani a murit după o supradoză de paracetamol, încercând să se trateze singur, acasă, de Covid-19, dar a luat prea multe pastile.

ADVERTISEMENT

În acest context, medicul Radu Țincu a explicat cum i-a fost afectat bărbatului ficatul din cauza cantității prea mari de medicamente și a avertizat că paracetamolul nu trebuie luat preventiv.

Medicul Radu Țincu explică de ce nu e bine sa iei nici măcar preventiv paracetamol

Medicul primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală avertizează că, deși este un medicament uzual, luat în cantități mari și fără prescripție medicală, paracetamolul poate determina toxicitate.

ADVERTISEMENT

Dr. Țincu e de părere că pacientul din Botoșani ar fi suferit o hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă, după ce a luat două comprimate la fiecare 4 ore.

”Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toții și e fără prescripție medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar și la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză.

ADVERTISEMENT

Înțeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă și, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat medicul, la Digi24.

Cum trebuie utilizat paracetamolul

Radu Țincu mai precizează că paracetamolul trebuie luat doar cu supraveghere medicală și niciodată combinat cu alte substanțe care conțin paracetamol.

ADVERTISEMENT

”Paracetamolul trebuie să-l folosim doar cu supraveghere medicală și trebuie să ne informăm măcar medicul de familie că vrem să folosim acest medicament, dacă avem boli cronice hepatice trebuie să luăm doze mai mici.

Și, ce este foarte important, sunt mulți pacienți care combină mai multe medicamente cu aceeași substanță activă, dar cu alte denumiri. Au fost pacienți care au luat mai multe tipuri de medicamente care conțineau paracetamol și și-au supradozat această substanță”, a mai spus Țincu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT