De ce să nu mănânci în dormitor chiar dacă este comod. Specialiștii spun că acest obicei poate fi și dăunător. Vei renunța să mai faci asta după ce vei afla la ce riscuri de expui, de fapt.
Dormitorul ar trebui să reprezinte un spațiu destinat numai odihnei și somnului. Astfel că, atunci când introduci mâncarea în cameră, atmosfera se schimbă și poate deveni mai agitată decât ți-ar dori.
În plus, dacă asociezi mâncarea cu dormitul, poate crea probleme cu somnul și la creșterea apetitului. Experții au afirmat că mâncatul în dormitor ar putea confunda lucrurile, iar servirea mâncării într-o poziție incorectă poate duce la afecțiuni digestive.
„În plus, mâncatul în pat poate perturba somnul, deoarece patul este destinat în primul rând somnului. Angajarea în activități precum ronțăitul, mâncatul sau vizionarea TV-ului în pat poate confunda mintea cu privire la scopul său. Culcarea imediat după masă poate duce la reflux gastroesofagian, indigestie și arsuri la stomac din cauza digestiei incomplete a alimentelor.
Această poziție poate provoca și reflux acid prin plasarea sistemului digestiv într-o poziție incomodă. Igiena orală este crucială; neglijarea periajului și spălării gurii după masă poate duce la respirație urât mirositoare și carii dentare”, a declarat Praveena K, dietetician la Spitalul Amrita, conform hindustantimes.com.
Dr. Neeti Sharma, Consultant Senior – Nutriție și Dietetică la Spitalul Marengo Asia, Gurugram a explicat, la rândul său, de ce să nu mănânci în dormitor. Printre altele, poți murdări lenjeria de pat și poți rămâne cu pete greu de curățat.
În plus, firimiturile pot atrage insectele, furnicile și gândacii. Dar resturile de hrană pot să atragă și rozătoare. Pe de altă parte, dacă obișnuiești să mănânci într-o poziție culcată, riști probleme digestive.
Printre acestea se numără disconfortul, balonarea și chiar refluxul acid, prin obstrucționarea fluxului natural al sucurilor digestive. Mâncatul în dormitor crește șansa de înghiți firmituri sau alte particule mici, lucru ce poate duce la reacții alergice sau probleme respiratorii.
Particulele din pat pot atrage germenii, ducând la apariția mucegaiului și a germenilor. Totodată, prin asocierea patului cu alte activități în afară de a dormi, poate interfera cu ritmul de somn.