Atunci când vedem un cățel, mulți dintre noi suntem tentați să ne apropiem și să ne jucăm cu el. Totuși, o greșeală frecventă , și adesea periculoasă, este să mângâi un câine pe cap. Nu toți știu asta.
De câte ori nu te-ai apropiat de un cățel întâlnit în parc sau pe alee, iar primul instinct a fost să te apropii și să-l mângâi pe cap? Chiar dacă pentru oameni gestul este unul de pură afecțiune, pentru animale lucrurile stau altfel.
Atingerea pe cap poate fi derutantă, stresantă și privită precum o amenințare. Studiile despre comportamentul câinilor arată că majoritatea nu se simt deloc în largul lor când sunt atinși pe cap. Din contră, gestul poate declanșa o reacție de apărare sau tendința de a se feri.
Chiar dacă primele reacții sunt subtile, îți poți da seama că patrupedul nu vrea să fie atins pe cap. De obicei, acesta își întoarce capul, se retrag ușor, își linge buzele, cască fără vreun motiv evident și își coboară urechile.
Atunci când mângâi un câine pe cap, mai ales dacă este unul străin, poate considera că încerci să-l domini. Capul, alături de ochi și nas, principalele lor puncte de orientare în lume, sunt zone foarte sensibile. O atingere bruscă în aceste locuri poate stârni neliniște sau agitație.
În schimb, este mai bine să mângâi un câine pe piept sau la baza cozii, acolo unde atingerea este simțită ca fiind mai blândă și mai ușor de acceptat. În plus, chiar dacă propriul câine este tensionat atunci când încerci să-l mângâi pe cap, trebuie să ai răbdare.
Câinii pot ajunge să tolereze atingerile în zonele mai delicate printr-un proces lent și delicat de obișnuire, dar nu este deloc ușor și este nevoie de consecvență.
Dacă începi cu atingeri ușoare și de scurtă durată, urmate de o gustare preferată, câinele poate ajunge să perceapă momentul ca fiind plăcut. Cu timpul, va asocia atingerea cu ceva pozitiv și va ajunge să accepte, fără teamă, inclusiv mângâierile pe cap, notează dcnews.ro.