Life

De ce nu e bine să tragi apa înainte să închizi capacul toaletei. Pericolele la care te expui

De ce nu trebuie să tragi apa înainte să închizi capacul toaletei. Acest obicei te poate expune la adevărate pericole pentru sănătate.
11.12.2022 | 14:31
De ce nu e bine sa tragi apa inainte sa inchizi capacul toaletei Pericolele la care te expui
De ce trebuie să tragi apa de la toaletă cu capacul lăsat. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au explicat de ce nu e bine să tragi apa înainte să închizi capacul toaletei. Acest obicei poate fi dăunător pentru organism.

Ce se întâmplă dacă tragi apa înainte să închizi capacul toaletei

În general, multe persoane nu închid capacul toaletei înainte de a trage apa. Acesta este un obicei care poate fi foarte dăunător, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Colorado Boulder.

ADVERTISEMENT

Imaginile surprinse de specialiști într-un clip video arată cum un grup de mai multe picături mici de lichid sunt eliminate din toaletă după ce se trage apa.

Picăturile nu sunt vizibile cu ochiul liber. Din acest motiv, cercetătorii au folosit lasere verzi strălucitoare pentru a putea fi observate de ochiul uman.

ADVERTISEMENT

În videoclipul oamenilor de știință s-a folosit doar apa, fiind o simulare de laborator efectuată în siguranță. Atunci când vine vorba de toaletele reale, apa din ele poate emite patogeni periculoși, printre care E.coli, norovirus sau chiar coronavirus.

SARS – CoV – 2, virusul care provoacă COVID-19, se regăsește în deșeurile umane, dar încă nu există dovezi clare că se poate răspândi prin particulele de la toaletă.

ADVERTISEMENT

Faptul că particulele invizibile sunt eliberate în aer atunci când se trage apa la toaletă este cunoscut de zeci de ani. Noul studiu arată cum acestea ajung pe suprafețe.

ADVERTISEMENT

Atunci când tragem apa cu capacul de la toaletă ridicat se eliberează o grupare de aerosoli, adică un nor mare de particule de vapori care transportă bacterii, precum și alți agenți patogeni, potrivit Daily Mail.

Particulele pot fi eliminate din toaletă cu o viteză de 2,2 metri pe secundă, ajungând la 1,5 metri chiar și în 8 secunde.

Picăturile mai mari s-au depus pe suprafețe în câteva secunde, iar cele mai mici și mai ușoare au rămas suspendate în aer chiar și pentru câteva minute. Acestea din urmă aveau un diametru de 5 micrometri.

Particulele eliberate pot ajunge în organism

În afară de faptul că rămân în aer pentru mai mult timp, particulele mici pot ajunge pe fața sau pe corpul tău, dar chiar și în plămâni. În plus, unele se pot depune și pe alte obiecte din baie, cum ar fi periuța de dinți.

“Dacă este ceva ce nu poți vedea, este ușor să te prefaci că nu există.

Dar, odată ce vedeți aceste videoclipuri, nu vă veți mai gândi să trageți vreodată apa la toaletă în același mod.”, a declarat profesorul John Crimaldi de la Universitatea din Colorado Boulder, care este și autorul studiului.

Agenții patogeni pot rămâne în vasele de toaletă timp de mai multe zile. Astfel, îi poți lua de la orice persoană care folosește aceeași toaletă dacă tragi apa înainte să închizi capacul toaletei.

Aerosolii eliberați prin tragere apei sunt o problemă mai ales la toaletele care nu au capac, cum sunt cele publice. În plus, agenții patogeni se pot înmulți, din moment ce astfel de toalete sunt folosite zilnic de multe persoane.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit laser, cu ajutorul căruia au aflat unde se aflau particulele din aer. Toaleta improvizată, folosită pentru studiu, conținea numai apă de la robinet.

Particulele energetice se îndreptau mai ales în sus și înapoi pe peretele din spate cu o viteză mare. Mișcarea lor era imprevizibilă, au constatat cercetătorii.

Unele au înaintat până la tavanul laboratorului. Nu aveau unde să se ducă, așa că s-au deplasat spre exteriorul peretelui și s-au răspândit prin cameră.

Prin intermediul acestui studiu, oamenii de știință au vrut să transmită un mesaj important. Toaletele trebuie dotate cu capac, iar cele publice trebuie dezinfectate constant.