De ce nu este bine, de fapt, să bei cafea dimineața, imediat după ce te-ai trezit. Ce avertisment au transmis specialiștii. Care sunt efectele negative pe care le are acest obicei în organism și pe care mulți le ignoră.
Care este motivul pentru care nu e indicat să bei cafea dimineața, pe stomacul gol. Semnalul de alarmă tras de experți. Nutriționiștii dezvăluie care sunt riscurile la care se expun persoanele care au această deprindere.
Foarte mulți specialiști și cercetări demonstrează că obiceiul nu face deloc bine. Consumul de cafea imediat după trezire nu conferă energia pe care ne-o dorim, ci dimpotrivă, poate interfera cu nivelul de cortizol (hormonul de stres) din organism.
În realitate, câteva guri din această băutură te pot face să te simți mai obosit pe timpul zilei. Explicația vine de la Parvinder Sagoo, farmacist și consilier în sănătate, care a vorbit despre cofeina care are efect diuretic.
„Băutul cafelei de îndată ce te trezești ar putea interfera cu producția de cortizol din organism, ceea ce te-ar putea face să te simți mai stresat și mai anxios decât dacă ai bea, de exemplu, un pahar cu apă.
Cofeina are efect diuretic, ceea ce înseamnă că te va face să vrei să mergi la toaletă mai des. Dar după somn trebuie să ne hidratăm, nu să pierdem și mai multe lichide”, a declarat Parvinder Sagoo pentru Vogue.
Cunoscutul farmacist a dezvăluit și când este bine să se bea, de fapt, prima cafea. Acesta recomandă oamenilor să aștepte cel puțin o oră după trezire înainte de a savura licoarea. Pe de altă parte, alți specialiști spun că e bine să stai și mai mult.
Aceștia sunt de părere că prima cană de cafea trebuie savurată la 3-4 ore de la trezire, undeva în jurul prânzului, când nivelul cortizolului tinde să fie mai scăzut. Așadar, spre sfârșitul dimineții este cel mai indicat.
Asta înseamnă că în timpul săptămânii vei consuma prima cafea mai devreme, cel mai probabil după ce vei ajunge la locul de muncă. În schimb, în weekend acest obicei va fi lăsat pe mai târziu sau nu vei apela deloc la această băutură.