Cafeaua este produsul cu care mulți dintre noi ne începem ziua pentru un plus de energie. Este nelipsită de la micul dejun, iar gustul ei ne încântă de fiecare dată. Specialiștii ne avertizează să nu mai consumăm această băutură înainte de cumpărături.
Din ce motiv nu este indicat să consumi cafea înainte de a merge la cumpărături? Multe persoane, de altfel, nici nu s-ar fi gândit vreodată la așa ceva, dar oricât ar părea de banal există o consecință a unui asemenea gest. Efectul nu este unul benefic.
Experții de la British Psychological Society (BPS) au realizat un studiu prin care au obținut rezultate care au dat peste cap informații despre care se știa până în momentul de față, legate de consumul cafelei. Pentru unii este un obicei pentru care au dezvoltat adicție.
Studiul a fost realizat în 2022 și a pus pe gânduri oameni din lumea întreagă. Cercetătorii au făcut câteva experimente care au avut rezultate uluitoare. Aceștia s-au concentrat pe cum afectează atitudinea consumatorilor atunci când merg la cumpărături.
Participanților li s-a oferit câte un spresso scurt, de câte 50 de mililitri. Experții au observt că în urma consumului, indiferent de cantitate, cafeaua îi influențează pe oameni să cheltuie mai mulți bani la cumpărături decât și-au propus.
Totodată, cafeaua îi determină pe oameni să cumpere mai multe produse care merg foarte bine în combinație cu ea, precum ciocolata, laptele, untul sau popcornul cu unt. Un astfel de comportament a fost pus pe seama unei ”excitări energetice”, un rezultat al efectului de cofeină.
”În general, comercianții pot beneficia financiar dacă cumpărătorii consumă cofeină înainte sau în timpul cumpărăturilor. Cu disponibilitatea omniprezentă a cafelei și a altor băuturi care conțin cofeină, este destul de probabil ca mulți cumpărători să aibă un aport semnificativ de cofeină în momentul sesiunilor de cumpărături.
Acest lucru, la rândul său, poate duce la o impulsivitate mai mare și, prin urmare, la un grad mai mare de cheltuieli. Rezultatele cercetării noastre sugerează, de asemenea, că efectele cofeinei asupra cheltuielilor sunt mai puternice pentru produsele cu conținut ridicat de hedono.
Deși consumul de cofeină al consumatorilor este în mod clar benefic pentru comercianți, consumatorii ar trebui să fie informați despre consecințele neintenționate ale consumului de cofeină, poate prin acoperirea mediatică, și ar trebui să decidă dacă, într-adevăr, consumul de cofeină înainte de cumpărături este adecvat”, au explicat cercetătorii de la British Psychological Society, potrivit The Mirror.