Mâncatul este un adevărat ritual de care ar trebui să se bucure organismul. Din păcate, mulți români uită acest detaliu și preferă să mănânce ”pe fugă”. Sau, de cele mai multe ori, să mănânce în timp ce fac și alte lucruri, precum uitatul la TV sau verificatul telefonului.
Ritmul cotidian și-a pus amprenta asupra organismului mai mult decât ne-am imagina. Suntem obișnuiți să bifăm cât mai multe activități într-un timp cât mai scurt. Așa se face că, de fapt, nu mai avem deloc timp pentru noi.
Unul dintre obiceiurile nocive ale românilor este acela de a mânca în timp ce se uită la TV. Deși, mulți cred că asta este o formă de relaxare, de fapt, este o formă de sabotare a organismului.
Specialiștii nu recomandă deloc practicarea acestui obicei. Din contră, susțin că mâncatul trebuie să fie un proces responsabil asupra căruia atenția ar trebui îndreptată 100%. Ignorat acest detaliu, efectele se vor resimți pe termen lung.
Studiile au arătat că persoanele care mănâncă în timp ce se uită la TV tind să consume necontrolat anumite alimente. Fiind atente la TV, mâncatul lor nu mai este deloc unul conștient.
Cei care mănâncă uitându-se la TV trebuie să știe că acest obicei impactează și postura corpului. Din cauză că mănânci în timp ce stai pe canapea, corpul stă într-o poziție incomodă, iar asta poate duce la dureri de spate și gât.
La fel de nociv precum mâncatul în timp ce te uiți la televizor este și mâncatul în timp ce îți verifici telefonul. Primul impact negativ este asupra relațiilor sociale, acest obicei făcându-te să nu mai comunici cu persoanele de lângă tine.
Mâncatul în timp ce îți verifici telefonul are un impact negativ și asupra rutinei de odihnă. Dacă mănânci masa de seară și stai atent la telefon, lumina îți va disturba somnul și, drept urmare, vei dormi mult mai prost.
Este foarte important să ții cont de toate mesele și să le respecți. Dacă ții cont de un anumit program și nu consumi alimentele nepotrivite, procesul de digestie va fi unul obișnuit, fără probleme.
De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că este nevoie de 15 minute pentru ca mesajul din stomac să ajungă la creier. Cu alte cuvinte, în tot acest interval de timp este recomandat să stai liniștit la masă și să te bucuri cu adevărat de felurile de mâncare pe care alegi să le servești.